Sin čoveka kome je presađeno svinjsko srce: "Ovo je čudo, zahvalni smo na svakom danu"

Dejvid je rekao da je ova operacija donela mnogo optimizma u njegovu porodicu

  • 0
David Bennett  prva osoba na svetu kojoj je transplantovano srce genetski modifikovene svinje Foto: Maryland University / Newscom / Profimedia

Muškarac iz SAD koji je postao prva osoba na svetu kojoj je presađeno srce genetski modifikovene svinje, oseća se "izazetno dobro" posle procedure, rekao je njegov sin.

Dejvid Benet (57) prošao je eksperimentalnu sedmočasovnu proceduru kao "poslednji izbor", nakon što je proglašen nepodobnim za presađivanje ljudskog srca.

Govoreći ispred Univerziteta Merilend, Benetov sin, Dejvid Benet mlađi, ispričao je za BBC najnovije informacije o svom ocu.

- Ovo je pravo čudo i pruža nadu mom ocu, porodici i mnogim drugim ljudima. Ja sam na Univerzitetu Merilend sa svojim ocem. On je tek izašao sa operacije i odlično se oseća. Njegovi vitalni znaci izgledaju dobro - rekao je on.

Na pitanje novinara o tome kako je njegov otac reagovao kada je čuo za operaciju i kakvu je reakciju imala porodica, Dejvid je rekao sledeće:

- Moj otac je u bolnici od 10-og novembra. Oko Božića su mu rekli da mu je to poslednja opcija, pošto mu je ostalo oko šest meseci života. Jedina opcija je bilo svinjsko srce. Kada mi je to rekao mislio sam da je u delirijumu i isprva mu nisam verovao. Međutim, kada sam uradio istraživanje i video šta je do sada urađeno u Merilendu, Njujorku, Nemačkoj i na drugim mestima, počeo sam da shvatam da je ovo stvarnost - rekao je on, prenosi BBC.

Dodao je da su uplovili u nepoznato, ali da je to donelo mnogo nade i optimizma za njegovu porodicu.

Kada je reč o prognozama za budućnost, ovaj čovek ističe da je doktor optimističan i da daje prognoze od šest do devet meseci.

- To je svinjsko srce, koje nikada nije bilo presađeno čoveku. Zahvalni smo na svakom danu koji imamo sa mojim ocem. On je optimističan što se tiče budućnosti i nada se da će se jednog dana vratiti kući. Nadamo se da će živeti godinu dana ili više, ako sa srcem sve bude u redu, a ako ne onda će se možda javiti opcija za ljudsko srce - dodao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA