≫ 

Zavirite u najneobičnije jezero na svetu: Portal u podvodni svet, prolaz u mističnu dimenziju

Da li je ovo jezero čudo prirode iza koje se krije čarobna priča ili je ljudskih ruku delo?

  • 0

Dobrodošli na jezero Kovas dos Končos, mističnu lagunu koja se nalazi se u Nacionalnom parku Sera de Estrela u Portugaliji.

Iako mnogo zanimljivi zvuči da rupa u središtu jezera predstavlja prolaz u podvodni svet, istina je daleko jednostavnija.

Ono za šta su mnogi verovali da je svojevrsno čudo prirode, zapravo je ljudskih ruku delo, veštačko jezero izgrađeno za potrebe obljižnje hidroelektrane.

Umesto cevovoda koji bi vodu sa velikim padom dovodio na turbine elektorgeneratora, konstruktori su napravili ogromnu rupu samom jezeru.

Kako bi i lokalitet bio atraktivan za kupače, ali i bio izvor sveže vode, sama rupa je podignuta na nivo da ne može ugroziti vodostaj. Ogrmoni levak su tokom proteklih 60ak godina pokrile su mahovine i razne biljke.

Lokacija je postala planetarno popularna 2016. godine, kada su fotografije obišle svet, a ipak i uprkos nepistupačanom terenu Kovas dos Končos je sve popularnija destinacija.

Kako izgleda, pogledajte u videu na početku teksta.

Video: Na ovakvom mestu zaboraviš na sve: Sedneš, ćutiš i uživaš, dok pogled pred tobom puca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA