Trajalo je 3 nedelje i 5 godina: Tili namamio piletom krokodila iz reke, razlog je human

Krokodila dugog oko 5,2 metra, koji se redovno sunčao na obalama reke Palu u Indoneziji, meštanin je uspeo da namami da izađe iz vode

  • 0
Indonezija Krokodil guma spašavanje Foto: Profimedia

Krokodil iz Indonezije koji je više od pet godina živeo s gumom koja mu je zapela oko vrata, konačno je oslobođen svog gumenog okova i pušten nazad u divljinu, piše Gardijan.

Aktivisti za zaštitu životinja su još od 2016. pokušavali da namame nesrećnog krokodila da izađe iz reke, pošto su stanovnici grada Palua na ostrvu Sulavesi uočili krokodila s gumom od motora oko vrata.

Krokodila dugog oko 5,2 metra, koji se redovno sunčao na obalama reke Palu, na kraju je jedan meštanin kasno u ponedeljak uspeo da namami da izađe iz vode.

Tili, 34-godišnji prodavac ptica, upotrebio je pile kao mamac i užetom uhvatio krokodila posle tri nedelje pokušavanja. Na kraju je nekoliko ljudi pomoglo u izvlačenju životinje na obalu i skidanju zaglavljene gume, prenosi Jutarnji list.

- Samo sam želeo da pomognem. Strašno mi je da gledam životinje kako pate - rekao je Tili, koji, poput mnogih Indonežana, koristi samo jedno ime.

Njegova prva dva pokušaja da oslobodi krokodila su propala jer užad nije bila dovoljno čvrsta da izdrži njegovu težinu. Nakon toga je pokušao s najlonskom užadi koja se koristi za vuču brodova.

- Već sam bio sasvim iscrpljen pa sam ostalima prepustio da dovrše spasavanje. Krokodil je bio neverovatno težak, svi su se jako umorili i preznojili - rekao je Tili.

Neko gumom hteo da ga uhvati da mu bude ljubimac

Životinja je nakon toga ponovo puštena u reku što je propraćeno uzvicima oduševljenja svih okupljenih. Zaštitnici životinja veruju da je krokodilu neko namerno stavio gumu oko vrata pokušavajući da ga uhvati i zadrži kao ljubimca na ostrvu na kom, inače, živi nekoliko vrsta tih životinja.

U pokušaju oslobađanja krokodila učestvovale su i vlasti ostrva, ali Tili ih je nadmašio jer oni nisu imali opremu potrebnu za hvatanje krokodila kojih u toj reci ima više od 30.

- Juče je za nas bio dan za pamćenje. Svi smo zahvalni što je krokodil napokon oslobođen i zahvaljujemo meštanima koji su pokazali brigu za dobrobit divljih životinja - rekao je Hasmuni Hasmar, šef lokalnog udruženja za zaštitu životinja.

Nagrada onome ko uhvati krokodila

Krokodil se zbog svoje zle sreće pojavio i u medijima 2020. godina kad su lokalne vlasti obećale nagradu bilo kome ko uhvati krokodila i ukloni gumu, ali kasnije je poziv povučen iz straha da bi se tako ugrozila sigurnost životinje.

Ipak, Tili će za svoj trud svejedno biti nagrađen.

- Nagradićemo ga jer je spasio divlju životinju - poručili su iz udruženja za zaštitu životinja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA