≫ 

Prvi recept za čizkejk nastao 230 godina pre nove ere: Da li znate gde je postojbina čuvenog deserta?

Modifikovani recept sa pljosnatom korom najsličniji je današnjoj verziji kolača

  • 1
čizkejk cheesecake Printskrin: Youtube/Serpica Recepti

Čizkejk, jedna od najomiljenijih poslastica, globalnu popularnost stekla je poslednjih decenija. Uprkos uvreženom mišljenju da je ovaj desert izmišljen na severu Evrope, odakle je, u vreme migracije ka američkom kontinentu, otputovao i nastanio se u Njujorku, njegova postojbina zapravo je Mediteran.

Demokratija, umetnost, filozofija... na listu doprinosa koje su stari Grci dali zapadnoj i svetskoj civilizaciji, možemo dodati još jedan - čizkejk! Popularni kolač od sira zapravo su izmislili Grci, piše Greekcitytimes.com, prenosi RTS.

Atinjanin Naukratitis je zabeležio prvi recept za kolač od sira 230. godine nove ere, kao desert koji se služio na svadbama. Ovo je najstariji poznati grčki recept i bio je prilično jednostavan: izmutiti sir dok ne postane glatka masa, pomešati ga u mesinganoj tepsiji sa medom, dodati pšenično brašno, ispeći na vatri, ostaviti da se ohladi, pa poslužiti.

Prema nekim izvorima, u staroj Grčkoj kolač od sira je bio serviran i sportistima na prvim olimpijskim igrama 776. godine p. n. e. da im obezbedi energiju.

Kada su Rimljani osvojili Grčku, modifikovali su recept dodavanjem mrvljenog sira i jaja, a servirali su ga toplo. Imali su tri verzije kolača od sira, koje su zvali libum, placenta i savilum i služili su ih u posebnim prilikama. Sa korom koja se pekla posebno, pljosnati kolač placenta najsličniji je modernoj verziji čizkejka kakvu danas znamo.

Na kraju se recept proširio na severnu i istočnu Evropu. Eksperimentisalo se, pri čemu je svaki region koristio svoje domaće sastojke, pa je svaki čizkejk imao svoj jedinstven način pripreme i aromu.

Sa iseljenicima, tradicija pravljenja kolača od sira prešla je Atlantik.

Ipak, kada je u Americi izmišljen krem sir 1872, koji je kasnije brendiran pod imenom Filadelfija, u decenijama koje su usledile njujorški pekari počeli su sa upotrebom takvog sira za proizvodnju deserta, pa je tako tridesetih godina prošlog veka popularni čizkejk dobio izgled i ukus kakav nam je poznat i danas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    13. februar 2022 | 00:27

    moskva snit torta je zakon sve ostalo je druga liga

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA