Slonovi i leopardi u Africi ponovo na udaru lovaca

U Južnoj Africi lov je unosan posao koji je doneo okvirno 90 miliona dolara

  • 0
Slonovi na reci Okavango Foto: Shutterstock

U zemljama kao što je na primer Bocvana, lov na životinje-trofeje se koristi za finansiranje očuvanja održivosti eko-sistema i staništa. Tako je crni nosorog na listi Međunarodne unije za zaštitu prirode zaveden kao kritično ugrožena vrsta. Ali, broj crnih nosoroga u divljini se udvostručio na više od 5.000 sa istorijskog minimuma od pre tri decenije.

Vlada je, piše RTS, saopštila da je dodeljena kvota za nosoroge zasnovana na procenama populacije, "koje trenutno pokazuju trend rasta".

S druge strane, krivolov na belog nosoroga dostigao je krizni nivo između 2014. i 2017. godine, kada je u proseku svake godine ubijano oko hiljadu. Taj broj je prošle godine prepolovljen – na 451.

Ove životinje se ubijaju zbog rogova koji se krijumčare u Aziju gde se pogrešno veruje da imaju lekovita svojstva. Južnoafrička vlada je zato saopštila da će lov na leoparde biti ograničen na životinje starije od sedam godina i da će biti dozvoljen samo u regionima u kojima je populacija velikih mačaka "stabilna ili u porastu".

U Južnoj Africi lov je unosan posao koji je doneo okvirno 90 miliona dolara u 2019. godini. Prihodi od godišnjih lovnih kvota koje je odobrila vlada, kako su najavili, ide ka lokalnim marginalizovanim i osiromašenim ruralnim zajednicama u kojima se ove životinje love.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA