≫ 

Dva mlada lava iz Kijeva evakuisani u Belgiju: U ratu doživeli stres, povređivali se u kavezu

Prethodno oduzeti od vlasnika zbog zanemarivanja, rat ubrzao preseljenje u drugu državu

  • 0
Mladunče lava Foto-ilustracija: Pixabay

Belgijsko sklonište za životinje primilo je dva mlada lava evakuisana iz Ukrajine, koje je ruska vojska pretila da će da ustreli kad su ih spazili izvan Kijeva.

Muški blizanci Car i Jamil, rođeni u januaru 2021, a trebalo je da budu preseljeni u Belgiju u maju, nakon što su ih ukrajinske vlasti oduzele privatnim vlasnicima koji su ih loše tretirali.

Međutim, ruska invazija Ukrajine značila je da je do preseljenja moralo doći odmah, jer su u granatiranju Kijeva, gde su držani, doživeli stres i povređivali se dok su u panici skakali na rešetke svojih kaveza, prenosi Jutarnji.

Frederik Thoelen, biolog koje je radio u belgijskom prihvatilištu od 2007. godine, prisetio se teškog petodnevnog putovanja iz Kijeva 26. februara u poljski zoološki vrt u Poznanu, koje je započelo susretom s ruskom vojskom izvan ukrajinskog glavnog grada.

- Ruska vojska je uperila pištolje u njegovatelje. Pretili su da će ubiti životinje. Njegovatelji su rekli: 'Ne, to su naše životinje. Ako dotaknete životinje, prvo morate nas' - Thoelen je rekao Reutersu u sredu.

- Tako da su doslovno rizikovali svoje živote da spase životinje. Čak ih je i ruska vojska propustila. Onda je usledio dugačak, dugačak put do poljske granice. Morali su voziti različitim malim rutama da izbegnu saobraćajne gužve - nastavio je.

Lavovi su kasno u utorak stigli u sklonište Natuurhulpcentrum, jedno od retkih koje je u stanju pružiti trenutnu negu divljim životinjama. Sklonište će ih tri meseca držati u karantinu i negovati ih pre nego što im potraže trajni dom, možda u utočištu u Africi.

Sklonište je reklo da su lavovi bili vrlo maleni kad su spašeni, te da su bili u nedostatku esencijalnih elemenata poput kalcijuma i zapostavljeni nakon što su hranjeni mesom kojem je istekao rok trajanja, a rendgen je otkrio i frakture kostiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA