≫ 

Mlada ukrajinska slikarka srušene zgrade ulepšava crtežima: Moj Harkov će ponovo biti lep

Saša je vrlo ponosna na svoj ukrajinski narod i nada se da će se cela situacija uskoro okončati.

  • 1

Ukrajinska slikarka Saša Anisimova oduševila je korisnike Instagrama svojim crtežima razrušenog Harkova.

- Ponekad ne mogu da verujem da se ovo dešava, sve deluje kao užasan san. Svi smo čitali vesti i videli članke i naslove da Rusija želi da napadne Ukrajinu, ali nismo misliti da će se to stvarno dogoditi. Tog 23. februara uveče pre spavanja, naišla sam na još jedan takav naslov, ali nisam tome pridavala značak i otišla sam na spavanje, podesivši alarm za sedam sati - počinje ona svoju ispovest za 24sata.hr.

Saša tada nije ni slutila da će je već u pet ujutru probuditi eksplozije.

- Pucali su nedaleko od nas, prozori na kući su se tresli. Spakovali smo ono što smo uspeli da ubacimo u torbu za 15 minuta, zgrabili psa i krenuli prema zapadnoj Ukrajini. Sva moja rodbina napustila je Harkov - kaže Saša.

Ona je zatim odlučila da se na svoj načim bori protiv rata, pa je počela da grafikama ukrašava razrušene zgrade u rodnom gradu. Svoje grafike redovno objavljuje na svom Instagram nalogu.

- Delili su nas samo zidovi debljine 30 centimetara. Kada sam videla tu fotku bez fasadnog zida, sa golim ćelijama stanova, gledala sam i mislila da je ovo nečija najdraža kuća, u kojoj život više neće biti kao nekad. Sve je to vrlo teško. Crtanje mi pomaže da vratim nadu da će se sve vratiti, da se prisetimo našeg svakodnevnog života, Harkov će opet biti lep grad i mi ćemo tamo živeti - kaže Saša.

Ona je vrlo ponosna na svoj ukrajinski narod i nada se da će se cela situacija uskoro okončati.

- Želim da što dalje pošaljem poruku da smo svi u potpunom šoku zbog načina na koji ratnu situaciju predstavljaju u ruskim medijima. Da mnogo stanovnika to podržava, da lažu o nacionalistima u Ukrajini i skrivaju da gomile njihovih mladih vojnika ginu i da ne pucaju na naše stambene zgrade, to nije istina - kaže Saša.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Lusijeca

    22. mart 2022 | 19:38

    Divna devojka. Svetlost u ovom ratnom ludilu. Ima nade za ovaj svet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA