Inspektori otkrili šta se desilo devojci koja je otišla da proputuje svet i nestala pre 33 godine

Neverovatnom metodom pretrage DNK, otkriveno je da posmrtni ostaci pronađeni pored autoputa pripadaju nestaloj Stejsi (18)

  • 0
Stejsi Lin Čahorski, Mičigen Foto: National Center for Missing and Exploited Children

Više od 33 godine inspektori i u Norton Šorsu u Mičigenu pokušavali su da otkriju šta se dogodilo Stejsi Lin Čahorski, mladoj ženi koja je otišla od kuće kako bi proputovala zemlju i poslednji put razgovarala s majkom u septembru 1988. godine.

U isto vreme, detektivi iz Džordžije radili su na identifikovanju posmrtnih ostataka koje su dvojica radnika Ministarstva saobraćaja otkrila u blizini autoputa u decembru 1988. godine. Oba slučaja ubrzo su se ugasila - sve do ovog meseca.

Iz kabineta šerifa okruga Dade u severozapadnoj Džordžiji i istražnog kabineta Džordžije (GBI) objavljeno je da su ostaci identifikovani uz pomoć napredne DNK tehnologije isti kao oni od Čahorski, i da će uskoro biti vraćeni njenoj porodici u Mičigenu.

- Danas je dan kada lovimo ubicu - rekao je specijalni agent GBI-ja Džo Montgomeri na konferenciji za novinare.

- Najveći problem u rešavanju ovog slučaja je taj što nismo imali identitet žrtve, tako da nismo imali početnu tačku. Sada imamo početnu tačku i to je za nas veliki korak. Mislim da imamo dobru verovatnoću za rešavanje ovog slučaja i da privedemo ubicu pravdi - rekao je Montgomeri, prenosi CNN.

Kako je identifikovana?

Tokom godina, agenti GBI-ja i inspektori iz okruga Dade stalno su se vraćali na slučaj u nadi da će otkriti identitet žrtve, stoji u saopštenju GBI-ja.

Forenzičar je nacrtao složenu sliku u nadi da će pomoći u otkrivanju identiteta. Sredinom 2000-ih, inspektori su poslali dodatne dokaze FBI-u, što je pomoglo u razvoju DNK profila, ali on nije odgovarao nikome ko je već bio u sistemu.

U međuvremenu, vlasti u Mičigenu odlučile su da prikupe otiske prstiju od rođaka Stejsi Lin Čahorski 2010. godine, stoji u policijskom saopštenju.

Članovi GBI-a ponovno su kontaktirali FBI nekoliko godina kasnije u vezi korišćenja istražnih genealoških metoda kako bi pomogli u rešavanju slučaja.

Proces najčešće kombinuje DNK dokaze i tradicionalnu genealogiju kako bi pronašao biološke veze između ljudi, odnosno, rođaka. Za ovo su angažovali Otram, laboratoriju sa sedištem u Teksasu koja sarađuje s policijom i koja je zaslužna za pomoć u rešavanju podužeg popisa drugih hladnih slučajeva.

Laboratorija je, na primer, pomogla da se otkrije identitet "Little Miss Nobody" (Male gospođice Niko), mlade devojke koja je otkrivena pre više od 60 godina u pustinji u Arizoni, objavile su tamošnje vlasti ovog meseca.

Čahorski bi danas imala 52 godine, izvestio je GBI.

Vraća se porodici

Čahorski je pokopana u okrugu Dade 1989. godine u neobeleženoj grobnici, a njeno telo sada će se vratiti porodici.

Pre nekoliko nedelja vlasti su obavestile njenu majku, koja je prijavila nestanak svoje kćeri.

- Uspeli smo je obavestiti i doneti joj malo mira. Takođe smo bili u mogućnosti da joj vratimo deo nakita koji je pronađen na Stejsi na mestu zločina. Radujemo se što ćemo na bilo koji način pomoći u preostaloj istrazi, a takođe i vratiti Stejsine posmrtne ostatke njenim voljenima u Mičigenu kako bi konačno mogla počivati u miru - rekao je Tim Burk.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA