Ako pogledamo u nebo videćemo tužne posledice klimatskih promena: Ptice menjaju navike i sve ih je manje

Naučnici do sada nisu pronašli nikakva jasna obeležja zajednička tim vrstama koja bi mogla objasniti zašto menjaju svoj raspored

  • 3
NOVISAD RIT PTICE Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

S obzirom na to da klimatske promene podstiču raniji početak proleća u većem delu Severne Amerike, mnoge ptice polažu jaja ranije.

To je utvrdila nova studija koja povećava broj dokaza da globalno zagrevanje potpuno menja ponašanje divljih životinja.

Od 72 vrste ptica koje su praćene u okolini Čikaga, otprilike jedna trećina položi jaja oko 25 dana ranije nego pre jednog veka, navodi se u članku objavljenom u časopisu "Journal of Animal Ecology". Među pogođenima su i gugutka, vetruša i jastreb.

Naučnici do sada nisu pronašli nikakva jasna obeležja zajednička tim vrstama koja bi mogla objasniti zašto menjaju svoj raspored.

- Većina ptica koje smo posmatrali jedu insekte, a na sezonsko ponašanje insekata takođe utiče klima - rekao je glavni autor Džon Bejts, kustos odeljenja za ptice u "Field Museum" u Čikagu.

Pitanje kako na životni ciklus životinja i biljaka utiču klimatske promene i sezonski poremećaji "postaje sve važnije u glavama ljudi", rekao je Bejts.

Samo nekoliko temperaturnih stepeni manje ili više od dugogodišnjeg proseka može imati veliki uticaj na to kad se pojave insekti, drveće prolista, cveta cveće i, prema novom istraživanju, izlegu jaja.

Naučnici veruju da bi klimatske promene mogle biti jedan od mnogih razloga za strmoglavi pad populacija ptica od 1970-ih, pri čemu su Sjedinjene Države i Kanada izgubile otprilike trećinu svojih ptica - ili oko tri milijarde - prema studiji iz 2019. objavljenoj u časopisu "Science".

Bejts i njegove kolege proučili su više od 1.500 zapisa o ljuskama jaja koje se čuvaju u čikaškom muzeju "Field", a mnogi datiraju iz perioda između 1872. i 1920. kada je skupljanje jaja bilo popularna zabava.

Ti entuzijasti ostavili su detaljne, rukom pisane nalepnice s podacima kao što su vrsta ptice i datum sakupljanja.

Naučnici su zatim uporedili te zapise s više od 3.000 modernih zapisa pa sve zajedno s podacima o nivoima ugljen-dioksida una datume gnežđenja kroz čitavo vreme obuhvaćeno istraživanjem.

Zaključci studije potvrđuju rezultate studija sprovedenih poslednjih decenija u Ujedinjenom Kraljevstvu, koje su takođe otkrile da ptice jaja polažu ranije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • W

    27. mart 2022 | 16:47

    Kakve klimatske promene, ubi ih Korona kao i naš ljude

  • Ma stvarno

    27. mart 2022 | 18:18

    Ma sve vam vjerujemo.

  • gabrijela

    28. mart 2022 | 00:01

    Ptice ubijajuvsvakakva zračenja sateliti otrovi u vazduhu na zemlji i svuda oko nas .Ubija ih razvoj tehnologija .i sveg veštačkog što stvara industrija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA