≫ 

Berlin hladi bazene da bi poslao "političku poruku" protiv ruskog gasa

Voda će u bazenima u nemačkoj prestonici ostati  ispod standardne temperature tokom cele letnje sezone

  • 3
Bazen, Berlin Foto: Profimedia

Otvoreni bazeni u Berlinu će ovog leta biti za dva stepena hladniji nego prethodnih godina, a državni operater kaže da je to njegov doprinos smanjenju oslanjanja Nemačke na ruski gas.

Voda će u bazenima u nemačkoj prestonici ostati ispod standardne temperature tokom cele letnje sezone.

Tri bazena zagrevana solarnom energijom, u okrugima Gropiusštat, Mariendorf i Pankov, ostaće topla kao i obično. Prošlog leta prosečna temperatura vode u berlinskim otvorenim bazenima bila je između 22 i 24 stepeni Celzijusa.

- Ovu odluku smo doneli jer smo želeli da damo doprinos smanjenju uvoza gasa - rekao je portparol najvećeg evropskog operatera komunalnih bazena.

Portparol je rekao da snižene temperature nisu mera smanjenja troškova izazvana povećanim cenama gasa, već "politička izjava" koordinirana sa berlinskim senatom.

Srodnim političkim gestom, javna kupatila u Berlinu su od marta slobodna za korišćenje za nosioce ukrajinskih pasoša.

Ruska vojna operacija u Ukrajini razotkrila je oslanjanje Nemačke na uvoz ruskog prirodnog gasa, koje se povećalo u poslednjoj deceniji uprkos upozorenjima iz istočno-centralne Evrope i baltičkih država da bi Kremlj mogao da koristi svoje energetske resurse kao geopolitičko oruđe.

Nemački ministar za ekonomska pitanja i klimatske mere Robert Habek obećao je da će do jeseni odviknuti zemlju od ruskog uglja i smanjiti oslanjanje na rusku naftu u narednim danima, u očekivanju sporazuma o snabdevanju sa Poljskom.

Prethodne isporuke ruskog prirodnog gasa, koje su pokrivale 55 odsto nemačkih potreba za gasom 2021. godine, verovatno će trajati do sredine 2024. godine.

Plivanje na otvorenom je popularna letnja slobodna aktivnost u Berlinu, čije je stanovništvo naviklo na dugu i ledenu zimu, ali sparne letnje mesece.

Video: Pas skočio u bazen pa se u jednom dahu spustio do dna: Kakav ronilac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA