≫ 

Pastirski ogrtač sa solarnom energijom: Sad mogu da pune telefone usred planine

Odličan izum za pastire i čuvare životinja

  • 1

Dagestanski pastiri imaju poteškoća u komunikaciji u planinama. Oni tamo provode nedelje i mesece, nedostaje im izvor za napajanje telefona.

Njima je to neophodno kako bi ostali u kontaktu sa civilizacijom i eventualno pozvali pomoć. Lokalni inženjeri iz Mahačkale smislili su neobičan koncept.

Odlučili su da integrišu solarne panele u tradicionalnu pastirsku odeću, burku. Ovaj pronalazak, nazvan EcoBurka, je jednostavan za korišćenje.

Paneli od 30 vati upijaju sunčevu svetlost i pretvaraju je u energiju koja je dovoljna za punjenje telefona ili laptopa. Kako izumitelji tvrde solarni paneli zaštićeni su od spoljašnjih uticaja okoline.

Pastir se može slobodno kretati u burki, spavati ili biti napolju po lošem vremenu. Nakon toga, sve što treba da uradi je da obriše površinu panela i baterije su ponovo spremne za rad.

Solar Integration je do sada već primio nekoliko porudžbina za EcoBurkas od farmera. Međutim, u budućnosti bi projekat mogao postati još rasprostranjeniji, a to će zavisiti samo od potražnje i interesovanja kupaca.

Ovaj neobičan ali neverovatno isplativ i koristan izum pogledajte u videu na početku teksta.

Video: Učenici ITHS-a unapredili solarni panel, inovativan način uštede energije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Zoran

    25. maj 2022 | 18:24

    Naši pastiri treba da izmisle punjenje telefona kad frulica zasvira.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA