≫ 

Prodati fosili dinosaurusa stari više od 100 miliona godina: Poznat je po filmu "Park iz doba Jure"

Dinosaurus dugačak oko 2,7 metara živeo je u Severnoj Americi, a dobio je naziv po karakterističnim i smrtonosnim kandžama

  • 0
Skelet dinosaurusa Ilustracija Foto: Pixabay

Fosili dinosaurusa Hektora, starog više od 100 miliona godina prodati su za oko 12 miliona dolara na aukciji u aukcijskoj kući Kristis.

Hektor je najkompletniji skelet vrste "Deinonichus antirrhopus" ikada pronađen, piše CNN.

Primerak, iskopan u Montani 2013. godine, datira iz ranog perioda krede - pre 115 do 108 miliona godina i izvanredno je očuvan, kako navodi kuća.

Kristis je očekivao da će primerak biti prodat za četiri do šest miliona dolara. Umesto toga, on je prodat za neverovatnih 12,4 miliona dolara.

Dinosaurus dugačak oko 2,7 metara živeo je u Severnoj Americi, a dobio je naziv po karakterističnim i smrtonosnim kandžama.

Ovaj dinosaurus možda je poznat ljubiteljima filmova "Park iz doba Jure" u kom ovi dinosaurusi ubijaju goste parka i bore se sa Tiranus reksom.

U stvarnosti oni nisu bili tako veliki i njihova veličina je odgovarala današnjoj veličini ćurke i uglavnom je naseljavao predele današnje Mongolije.

Hektor, tek treći kompletan skelet ove vrste ikada pronađen, bio je u privatnom vlasništvu otkad je iskopan. Druga dva kompletna skeleta Deinonihusa su u vlasništvu muzeja.

Fosili dinosaurusa u poslednjih nekoliko decenija prodaju se za impresivne sume. Primera radi 2020. godine skelet tiranosaurus reksa je prodat za rekordnih 31,8 miliona dolara, dok je najveći skelet ikad prodat bio dinosaurus triceratopsa i vredeo je 7,7 miliona dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA