≫ 

Nesvakidašnji prizor u SAD: Ogroman odron kanjona Glen srušio se na jezero Pauel, okidač pada nepoznat

Za to bi mogao biti kriv rekordno nizak nivo vode od suše

  • 0

Jedriličari koji su se vozili u čamcu na jezer Pauel u američkoj državi Juta, snimili su neverovatan prizor odrona kamenja koji se obrušio u jezero.

Dramatično klizište dogodilo se na strani jezera u državi Juta koji je drugi najveći rezervoar u Sjedinjenim Državama, i gde je nivo vode nastavio da pada zbog užasnih suša koje su zahvatile veći deo Zapada.

Mila Karter koja je snimila video, rekla je za CNN da je išla u marinu Antelope Point sa svojim suprugom, Stivom Karterom, kada su primetili kamenje i pesak kako padaju sa litice blizu ulaza u Varm Krik. Zaustavili su čamac i počeli da snimaju.

- Nismo očekivali tako nešto - rekla je Mila Karter. Kada se deo litice odlomio, njen muž je odjurio radi bezbednosti jer u trenutku kada su stene pale u jezero, formirao se ogromni talas.

- Video nije uhvatio talas na kraju ... bio je veoma impresivan - rekla je ona.

Tajler Knudsen, viši geolog iz Geološkog zavoda Jute, rekao je da klizišta mogu biti izazvana nekoliko drugih spoljnih faktora - uključujući padavine, zemljotrese i dnevne temperaturne fluktuacije. Čak i talasi čamaca ili vetar, rekao je on, mogu pomoći da lagano erodiraju padine i potencijalno izazovu odron kamenja.

- Očigledno da nijedan od tih uslova nije postojao u vreme odrona kamenja na snimku, tako da njegov okidač ostaje nepoznat - rekao je Knudsen.

Padovi kamenja su glavni deo prirodne ekspanzije koja nastavlja da stvara kanjon Glen jezera, kažu stručnjaci. Iako postoji verovatnoća da se svaki dan negde u Glen kanjonu dešava najmanje jedan odron kamenja manje veličine, veći odroni  – poput ovog sa Milinog snimka – su retki.

- Pošto velika većina odrona kamenja u kanjonu Glen nije dokumentovana, nemamo dovoljno podataka da razvijemo tačnu frekvenciju ili interval ponavljanja za ovakve događaje. Ali veći odroni kamenja, kao što je ovaj, verovatno se dese najmanje jednom u nekoliko godina - objasnio je Knudsen.

Video: Svet na dlanu: Odmarajte u Budinoj šaci i uživajte u prelepom pogledu na kanjon

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA