≫ 

Studirao jugoslovensku ekonomiju, 18 godina živeo na aerodromu: Spilberg je po njemu snimio "Terminal"

Tokom prvih nekoliko godina na aerodromu, njegove osnovne potrebe zadovoljavali su simpatični prolaznici i radnici aerodroma koji su bili svesni njegove situacije

  • 3
Mehran Karimi Nasseri, Mehran Karimi Naseri Foto: Profimedia

Mehran Karimi Naseri, poznatiji kao Ser Alfred, iranski izbeglica, ušao je u historiju nakon što je 18 godina živeo na aerodromu Pariz-Šarl de Gol, između 1988. i 2006. godine.

O njemu je Stiven Spilberg 2004. godine snimio film "Terminal" s Tomom Henksom u glavnoj ulozi.

Nakon očeve smrti 1972. godine, Naserijeva porodica mu je rekla da je vanbračni sin majke iz Škotske. Izbacili su ga iz kuće i on je počeo da studira jugoslovensku ekonomiju na severu Engleske.

Vratio se u Iran 1974, gde ga je uhapsio i mučio Savak - iransko ministarstvo sigurnosti. Nakon što je demonstrirao protiv šaha oduzeto mu je državljanstvo i proteran je iz zemlje. Nekoliko godina lutao je Evropom tražeći politički azil sve dok mu 1981. Belgija nije dodelila status izbeglice i izdala mu dokumenta, koji su mu ubrzo ukradeni.

Otputovao je u Francusku, gde je nekoliko godina proveo u zatvoru pod optužbom za ilegalnu imigraciju. Godine 1988. hteo je da se vrati u Veliku Britaniju, ali nije mogao da napusti Francusku jer nije imao papire. Tada se smestio u Terminal 1 i od njega napravio dom, piše Stav.

Tada je počeo drugi, medijski poznatiji deo života Mehrana Karimija Naserija. Za njega se zauzeo pariški stručnjak za ljudska prava, advokat Kristijan Burget i pokrenuo deset godina dugu pravnu borbu.

Godine 1992. godine francuski sud konačno je presudio da je Naseri legalno ušao na aerodrom kao izbeglica i da ga ne mogu izbaciti sa aerodroma. Belgija prvo nije htela da mu iza dokumenta, ipak 1995. godine vratili su mu ih pod uslovom da bude pod nadzorom socijalnog radnika.

Kako se nije mogao vratiti u Britaniju, ostao je na aerodromu. Ljudi su mu kupovali hranu i davali novac. Međutim, njegovo zdravlje se pogoršalo 2006. nakon 18 godina života na aerodromu. Odveden je u bolnicu, a dogodine se preselio u prihvatni centar Emaus.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Srboljub

    17. jun 2022 | 17:20

    Dobro kad je ušao u historiju mada bi mu bolje bilo da je ušao u Istoriju.

  • Zoro osvetnik

    17. jun 2022 | 21:21

    Danas,ako bi izabrao da studira Srpsku ekonomiju,morao bi da provede 18 godina u ludnici 🤗🤭🤫 I izašao bi još ludji nego što je ušao 😂🤣😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA