≫ 

Ruski novinar prodao Nobelovu nagradu za 103 miliona dolara: Novac daje ukrajinskoj deci

Kada je konačna ponuda stigla, uvećana za desetine miliona dolara u odnosu na prethodnu, prisutni u sali su bili zaprepašćeni, uključujući i samog Muratova

  • 4
Dmitrij Muratov Foto: Tanjug/AP

Ruski dobitnik prošlogodišnje Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov, glavni urednik nezavisnog lista Novaja Gazeta (Novaya Gazeta), prodao je 20. juna svoju medalju na aukciji za 103,5 miliona dolara, a iznos je namenjen deci raseljenoj u ukrajinskom sukobu.

Iznos prodaje medalje u New Yorku, koju je kupio anonimni ponuđač putem telefona, biće dat UNICEF-ovom programu posvećenom ukrajinskoj deci raseljenoj u ratu, navela je aukcijska kuća Heritage Auctions koja je vodila prodaju.

Kada je konačna ponuda stigla, uvećana za desetine miliona dolara u odnosu na prethodnu, prisutni u sali su bili zaprepašćeni, uključujući i samog Muratova.

- Ja sam kao vi kada je o ovome reč - rekao je on za AFP nakon prodaje.

Dmitrij Muratov Foto: Tanjug/AP

- Neophodno je za nas da organizacija koja će upravljati sredstvima ne pripada ni jednoj vladi. Može da radi iznad vlada, za nju nema granica - objasnio je Muratov zašto je izabrao UNICEF da raspolaže dobijenim sredstvima.

Muratov je sa filipinskom novinarkom Marijom Resom dobio prestižnu Nobelovu nagradu za mir 2021. godine, a Nobelov komitet je naveo da im odaje počast zbog "njihovih napora namijenjenih očuvanju slobode izražavanja".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Hogar

    21. jun 2022 | 10:41

    DECA IZ LUGANSKA I DONBASA RUSKOG POREKLA VEC OSAM GODINA PATE OD BOMBARDOVANJA TIH MESTA OD STRANE FASISTICKIH UKRAJINACA...ZA NJIH NEMA PARA..NEMA PRAVDE NI OD SVETA A SAD CAK I OD NJIHOVIH ..STA JE OVO...GDE SVET IDE....

  • Mladic

    21. jun 2022 | 17:59

    Sad ce ga na zapadu proglasiti za sveca

  • ZoxiNS

    21. jun 2022 | 23:52

    Jel se bori za slobodu govora i u Kanadi? Eno Kanadska vlada je donela zakon da se svaki novinar koji pise dobro o Rusiji, koji pise bilo sta sto moze poboljsati imidz Rusije,...kazni otkazom, blokiranjem racuna, oduzimanjem imovine...Demokratski,.nema sta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA