Rimljani žive u paničnom strahu od divljih svinja, stručnjaci tvrde: Vraćanje vukova bi rešilo problem

Lokalno stanovništvo strahuje i od sve većeg broja slučajeva afričke svinjske kuge koja pogađa i domaće svinje

  • 0
Divlja svinja Rim

Foto: Telegraf/AP

Italijansku prestonicu preplavile su divlje svinje, a rešenje za ovu problematičnu invaziju mogla bi, umesto čoveka, ponuditi sama priroda i to vraćanjem vukova na rubove grada, rekli su stručnjaci za The Times, a prenosi Business Insider.

Procenjuje se kako bi na ulicama Rima moglo biti i nekoliko hiljada veprova, koji plaše građane i proždiru gomile smeća na ulicama. Prošle godine je čopor njih okružio ženu na parkingu supermarketa u blizini Rima, zbog čega je ona u paničnom strahu bacila sve što je kupila na pod, a životinje su joj namirnice halapljivo progutale.

Ali lokalno stanovništvo strahuje i od sve većeg broja slučajeva afričke svinjske kuge koja pogađa i domaće svinje, što predstavlja ozbiljnu pretnju proizvodnji čuvene italijanske pršute.

Kako bi uništio populaciju veprova, italijanski poverenik za hitne slučajeve za afričku svinjsku kugu, Angelo Ferari, rekao je kako je duž 68 kilometara duge obilaznice u Rimu podignuta ograda.

- Plan je da se sve životinje unutar obilaznice zaraze i uginu, čak i uz naše sprovođenje značajne depopulacije izvan grada - izjavio je.

I lovci u regiji Lacio oko Rima dobili su dodatne dozvole za lov kako bi se nastavio odstrel, a službenici se nadaju kako bi 50.000 veprova moglo biti ubijeno.

S ovakvim planom ne slaže se Mauricio Gubioti, šef rimskih parkova i rezervata prirode.

- Vrlo je teško hermetički zatvoriti toliku obilaznicu - kaže on. I ekološki aktivisti osudili su ovakav pristup organizovanjem protesta i rušenjem ograda.

No možda bi u borbi protiv veprova mogla pomoći sve veća populacija vukova u Italiji. Istraživači su, naime, 2013. pronašli prvi dokaz prisutnosti vuka u rezervatu Castel di Guido, unutar opštine Rim, što je ujedno i prvi put da su ih onde uopšte videli za više od jednog veka, saopštilo je Evropsko društvo za divljinu.

- Vukovi nam se sad vraćaju, viđamo ih na rubu Rima, a divlje svinje pomalo se povlače u šumovita područja. Tragovi ostataka vepra već se pojavljuju u izmetu vukova u prirodnom rezervatu Insugerata u blizini Rima, što je dokaz da oni već pridonose odstrelu. Ravnoteža dolazi - zaključio je Gubioti.

Video: Primile je u krdo pa sada misli da je jedna od njih: Krave usvojile divlju svinju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA