≫ 

U Izraelu pronađena jedna od najstarijih džamija na svetu

Rana seoska džamija, prva takve vrste, pruža dokaz o identitetu stanovnika

  • 2
Izrael najstarija džamija Foto: Profimedia/MENAHEM KAHANA/AFP

Luksuzno imanje i retka seoska džamija, koja je među najranijim poznatim u svetu - stara je više od 1.200 godina, nedavno su otkrivene u izraelskom gradu Rahat u Negevu.

Arheološka istraživanja velikih razmera koje je sprovela Izraelska uprava za antikvitete pružaju grafičke detalje postupnog prelaza sa hrišćanstva na Islam koji se dogodio od sedmog do devetog veka nove ere.

- Otkrili smo seosku kuću iz vizantijskog razdoblja u kojoj su se očigledno nalazili hrišćanski farmeri i koja je uključivala utvrđenu kulu i sobe s jakim zidovima koje okružuju dvorište - izvestili su istraživači.

- Na obližnjem vrhu brda zatekli smo posede izgrađene na potpuno drugačiji način. Sagrađeni su stotinjak godina kasnije, u periodu od kraja sedmog pa do devetog veka, odnosno ranom islamskom razdoblju.

- Posedne zgrade, koje su očigledno izgradili muslimani, sagrađene su sa nizovima soba pored velikih, otvorenih dvorišta. Mnoge peći obložene glinom otkrivene u sobama i u dvorištima služile su za kuvanje hrane. Zidovi ovih zgrada bili su relativno tanki i nosili su zidove od blatnih opeka koji nisu preživeli - rekli su istraživači.

Rana seoska džamija, prva takve vrste, pruža dokaz o identitetu stanovnika.

U nedavnim, obnovljenim iskopavanjima, arheolozi su bili iznenađeni otkrivši još jednu seosku džamiju koja je izgrađena okvirno u periodu od sedmog do osmog veka nove ere. Džamija uključuje četvrtastu prostoriju i zid okrenut prema Meki. Polukružna niša smeštena je duž središta zida usmerena prema jugu.

Ova jedinstvena arhitektonska obeležja pokazuju da je zgrada korišćena kao džamija. Džamija stoji sama na tom mestu i verovatno ju je koristilo nekoliko desetina muslimanskih vernika za molitve.

Džamija se nalazi oko 400 metara južno od luksuzne zgrade sagrađene oko središnjeg dvorišta. Obuhvata dvorane sa kamenim pločnicima, neke popločane mramorom, i zidove ukrašene freskama obojenim crvenom i žutom bojom. Ostaci finog posuđa i staklenih posuda, od kojih su neki ukrašeni crtežima biljaka i životinja, koji su otkriveni u zgradi, svedoče o bogatstvu njenih stanovnika.

- Dokazi sa svih dosad prikupljenih područja iskopavanja: smeštaji, molitvene kuće, peći i posuđe, bacaju svetlo na početke istorijskog procesa koji se odvijao u severnom Negevu s uvodom na područje nove religije islama, zajedno sa novim vladarima i novom kulturom. Oni su postupno uspostavljeni, razbaštinivši raniju vizantijsku vlast i hrišćansku religiju koja je vladala zemljom stotinama godina - tvrde istraživači.

Video: Pronađen fosil do sada nepoznatog dinosaurusa za kog se veruje da je star 115 miliona godina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA