≫ 

Zavirite u unutrašnjost raskošne Katarinske palate: Bila je letnja rezidencija ruskih careva, sad je prodaju

Kompleks zgrada na placu od sedam hektara pripadao je vojsci skoro 225 godina

  • 3
Katarininska palata, Carsko selo, Puškin, Sankt Peterburg, Rusija Foto: Mel Longhurst / Zuma Press / Profimedia

Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo je da proda čuvenu Katarininsku palatu, koja se nalazi u gradu Carskom Selu, 30km južno od Sankt Peterburga u Rusiji.

To je bila letnja rezidencija ruskih careva.

Iako su neoklasični enterijeri Stasova i Kamerona neverovatna manifestacija ukusa s kraja 18. i početka 19. veka, palata je najpoznatija po Rastrelijevom delu svečanih soba poznatih kao Zlatna enfilada . Ona počinje sa prostranom prozračnom salom, Velikeom dvoranom ili Salom svetla, sa spektakularnim oslikanim plafonom, i sadrži brojne, karakteristično ukrašene manje sobe, uključujući obnovljenu Ćilibarsku sobu .

Velika dvorana ili Svetlosna galerija, kako su je zvali u 18. veku, svečana je prostorija u ruskom baroknom stilu koji je dizajnirao Bartolomeo Rastreli između 1752. i 1756. godine. Velika dvorana bila je namenjena važnijim dočecima, poput balova, svečanih večera i maskenbala. Dvorana je obojena u dve boje i prostire se na površini od oko 1.000 kvadratnih metara. Zauzima celu širinu palate, prozori na istočnoj strani gledaju u park, dok prozori sa zapadne strane gledaju na trg ispred palate. Uveče se upali 696 lampi na desetak lustera koji se nalaze u blizini ogledala. Skulpturne i pozlaćene rezbarije i ukrasi dvorane nastali su po Rastrelijevim skicama i modelima Johana Franca Dunkera .

Iza Velike dvorane nalazi se Viteška soba za ručavanje. Sobu je sredinom 18. veka dizajnirao Rastreli. Mala soba osvetljena je sa četiri prozora koji gledaju u formalno dvorište. Arhitekta je stavio lažne prozora sa ogledalima i ogledala na suprotni zid, čineći hodnik prostranijim i svetlijim. Uređena u tipičnom baroknom stilu enterijera, dvorana je ispunjena pozlaćenim zidnim rezbarijama, složenim pozlatama na vratima i ukrasnim uzorcima stilizovanog cveća. Plafon je oslikao poznati učenik Ruske škole iz sredine 18. veka. Zasnovan je na grčkom mitu o bogu sunca Heliosa i boginji zore Eos.

Nasuprot trpezariji, s druge strane Glavnog stepeništa, nalazi se Bela svečana trpezarija. Korišćena je za svečane večere koje je priređivala carica. Zidovi trpezarije bili su ukrašeni najvećom ekstravagancijom pozlaćene rezbarije. Neki od komada nameštaja koji se danas mogu videti u sobi su originalni, dok su drugi reprodukcije. Naslikani mural, Trijumf Apolona, kopija je slike koju je u 16. veku naslikao italijanski umetnik Gvido Reni.

Soba portreta je formalni prostorija površine 100 kvadratnih metara. Zidovi sobe krase veliki svečani portreti carice Katarine I i carice Jelisavete Petrovne, kao i slike Natalije Aleksejevne, sestre Petra Velikog i carice Katarine Velike. Ukrašeni podovi dvorane napravljeni su dragocenog drveta. Soba za crtanje Aleksandra I projektovana je između 1752. i 1756. godine i pripadala je carevom privatnom prostorijama. Sala za crtanje izdvojila se od ostalih svečanih soba u palati zbog činjenice da su zidovi bili prekriveni kineskom svilom . Drugi dekor u sobi bio je tipičan za svečane prostorije palate - plafonski slike i pozlaćena rezbarija. Elegantni stolovi za kartanje i ukrašene drvene komode prikazuju japanski, kineski i berlinski porcelan .

Zelena trpezarija, koja je 1773. zamenila Rastrelijev "viseći vrt", prva je soba u severnom krilu Katarininog dvorca, koju je Kameron osmislio za budućeg cara Pavla i njegovu suprugu. Zidovi sobe su u boji pistaća sa štuko figurama Ivana Martosa . Tokom velikog požara 1820. godine, soba je bila ozbiljno oštećena, deleći tako sudbinu ostalih Kameronovih enterijera. Kasnije je obnovljena pod Stasovim upravom.

Ostali Kameronovi enterijeri su: Konobarska soba sa ukrašenim podom od ružinog drveta, ljubičastog drveta i mahagonija i elegantnim stolovima za kartanje marke Čipendejl ; Plava svečana trpezarija, sa belim i plavim svilenim tapetama i dimnjacima od mermera iz grada Karare ; Kineska plava soba za crtanje, kombinacija Adamovog stila i kineskog stila ; Horsko predsoblje , sa zidovima obloženim svilom boje kajsije; i budoir Aleksandra I, izveden u pompejskom stilu.

Kompleks zgrada na placu od sedam hektara pripadao je vojsci skoro 225 godina.

Video: Gaudi za sirotinju: Ruski arhitekta-amater napravio za sebe delić Barselone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA