≫ 

Ovo nije šuma, već samo jedno stablo obima 500 metara: Daje čak i plodove

Prostire se na 8.500 kvadratnih metara

  • 0
Drvo u Brazilu Foto: Shutterstock

Glavni grad savezne države Rio Grande do Norte, na severoistoku Brazila, u svetu je zabeležen kao mesto u kome raste najveće drvo indijskog oraha na svetu.

Ukoliko drvo pogledate iz vazduha, učiniće vam se da gledate u čitavu šumu. Zapravo je reč o samo jednom stablu koje se prostire na oko 8.500 kvadratnih metara.

Najveće drvo indijskog oraha na svetu upisano je i u Ginisovu knjigu rekorda, a poznato je i kao "Cajueiro de Pirangi". Ime je dobilo po najpoznatijoj plaži u Natalu - Pirangi, koja se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini.

Ovom zimzelenom tropskom stablu obim je oko 500 metara, a zauzima površinu od otprilike sedamdesetak uobičajenih stabala indijskog oraha.

Razlog za to su genetski poremećaji. Grane stabala, naime, rastu u stranu, a u trenutku kad dotaknu tlo razvijaju koren i počinju da rastu kao zasebno stablo.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Ponta Negra Beach (@pontanegrabeach)

Pretpostavlja se da je drvo posadio ribar Luiz Inacio de Oliveira još davne 1888. godine, iako mnogi vjruju da je zbog zapanjujućeg izgleda "Cajueiro de Pirangija" staro hiljadu godina.

Uprkos svojim poznim godinama, stablo i dalje donosi plodove i svake godinje da oko 60.000 njih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA