Neprocenjiv predmet pronađen na jahti ruskog oligarha

Ona nije otkrila o kojoj jahti se tačno radi, ali je rekla da je u pitanju plovilo koje je usidreno u zalivu San Dijego, nakon što je isplovio sa Fidžija prošlog meseca

  • 7
Amadea jahta Foto: Tanjug/AP

Predmet, za koji se sumnja da je neprocenjivo Faberžeovo jaje pronađeno je na superjahti ruskog oligarha koju su zaplenile američke vlasti, što je jedan od zanimljivijih predmeta otkrivenih u dosadašnjoj istrazi vođenoj sankcijama.

Zamenica američkog državnog tužioca Liza Monako rekla je u sredu na bezbednosnom forumu u Aspenu da je to jedan od "zanimljivijih" pronalazaka koje je njen tim imao.

- Hajde da pređemo na ono sočno... Na jahte... Pronašli smo na njima zaista zanimljive stvari. Na jednoj smo pronašli Faberžeovo jaje, tačnije veruje se da je u pitanju Faberžeovo jaje, što sve ovo čini mnogo zanimljivim - rekla je Monako.

Ona nije otkrila o kojoj jahti se tačno radi, ali je rekla da je u pitanju plovilo koje je usidreno u zalivu San Dijego, nakon što je isplovio sa Fidžija prošlog meseca.

Jahtu vrednu 300 miliona, nazvanu Amadea, američki zvaničnici su prebacili sa Fidžija do San Dijega prošlog meseca nakon duge pravne borbe oko toga kom ruskom oligarhu ona pripada.

- Sarađujemo sa našim kolegama iz policije širom sveta da izvršimo pretrese na ovim jahtama kako bismo bili sigurni da imamo ovlašćenja i da možemo da odemo na sud, zaplenimo ih i potom oduzmemo prihod - dodala je ona.

Monako je rekla da, ako se ispostavi da je jaje autentično, ono bilo jedno od retkih koje postoji u svetu i vredi milione i milione dolara.

Faberžeova jaja postala su sinonim za raskoš i luksuz otkako je mladog draguljara uposlio ruski car Aleksandar III 1885. da napravi jedno kao poklon svojoj ženi Mariji. To je postala tradicija Romanova u naredne tri decenije.

Faberže je stvorio samo 50 jaja za carsku porodicu i nisu sva preživela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • bole

    22. jul 2022 | 06:49

    Ovi Amerikanci kradu gde god stignu, čovek kupio a oni ukradu jer im je njihov sud dao papir gde piše da mogu da kradu. Čujem da i Rusi imaju papir od suda da pregledaju Ukrajinu

  • Nikolas

    22. jul 2022 | 00:23

    SADA FASISTI PLJACKAJU RUSKU IMOVINU KAO STO SU PLJACKALI JEVREJE !!!!!! RUSIJA CE OPET RATOVATI PROTIV FASISTA SAMO CE SE ONI ZVATI DEMOKRATE -FIDEL JE BIO PROROK !!!

  • Mihailović

    22. jul 2022 | 06:05

    Ovo kao 1941.sa Jevrejima kad su im otimali imovinu, još samo trebaju logori...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA