≫ 

Da li je Volt Dizni zaleđen pre smrti?

Prema pričama koje su se decenijama širile svetom, Dizni je navodno zaleđen pre smrti kako bi jednog dana mogli da ga odlede, izleče od raka pluća, a on bi zatim nastavio normalan život

  • 1
Volt Dizni, Walt Disney Foto: Profimedia

Volt Dizni je ikona animiranog filma i nesumnjivo je najzaslužniji za popularizaciju crtanih filmova. Bio je idol mnogih generacija, ne samo u Americi, već i širom sveta.

Dizni je rođen 5. decembra 1901. godine, a preminuo je 15. decembra 1966. od raka pluća. Iako je preminuo pre skoro 60 godina, legende oko njegove smrti i dalje su popularne, kao i mnogi crtani filmovi koje je ostavio iza sebe.

Čudnim spletom okolnosti, svetom i danas kruži mit da je Dizni navodno zaleđen i da će biti odleđen kad nauka pronađe lek za rak.

Dizni je tokom većeg dela svog života imao veliki porok, a prema nekim tvrdnjama on je pušio tri kutije cigareta dnevno. Kada mu je otkriven tumor na levom plućnom krilu, ono je ubrzo hiruškim putem odstranjeno, ali je bolest brzo napredovala. Iako su mu doktori davali još dve godine života, on je živeo još samo 34 dana. Umro je u 65. godini, posle operacije, 15. decembra 1966. godine, u bolnici u Berbanku, nedaleko od studija. Po njegovoj izričitoj volji, nije organizovana javna sahrana.

Sve u vezi s Diznijevom smrću je zataškano. Međutim, jedna prilično dvosmislena izjava za medije otvorila je vrata brojnim spekulacijama.

Walt Disney, Cinderella Castle Dizni zamak na Floridi Foto: Tanjug/AP

Bob Nelson, predsednik Udruženja krioničara iz Kalifornije, u intervjuu za "Los Angeles Times" rekao je da je Volt Dizni želeo da bude zaleđen.

- Naše udruženje je primilo veliki broj poziva iz njegove produkcijske kuće. Imali su dosta pitanja u vezi sa procesom kriogenskog zaleđivanja, ljudima koji ga obavljaju i troškovima - rekao je rada on.

Mnogi su zbog toga pomislili da je Dizni zaista zaleđen i da se njegovo telo nalazi u zamrzivaču. Međutim, Volt Dizni nigde nije zapisao da je to njegova zvanična želja i zato je nakon smrti kremiran.

Dve nedelje nakon njegove smrti prvi čovek je kriogenski zaleđen.

Diznija je interesovala kriogenetika

Dizni se zaista za života i te kako interesovao za dostignuća na polju kriogenetike i mogućnost večnog života.

- Diznijeva rastuća opsednutost sopstvenom smrtnošću dovela je do toga da počne da izučava kriogenetiku. Često je opčinjeno pričao prijateljima o želji da, kad dođe vreme, bude zamrznut, odleđen i po potrebi izlečen. Na ove reči njegov brat je samo klimao glavom u neverici - napisao je njegov biograf Mark Eliot u knjizi "Volt Dizni - Mračni princ Holivuda".

Prema pričama koje su se decenijama širile svetom, Dizni je navodno zaleđen pre smrti kako bi jednog dana mogli da ga odlede, izleče od raka pluća, a on bi zatim nastavio normalan život.

Tokom godina, legenda je imala različite varijante. Neki su spekulisali da se njegovo smrznuto telo navodno nalazi u Diznilendu ispod dela sa Piratima sa Kariba , dok su drugi tvrdili da je produkcijska kuća "Dizni", jedan od najpopularnijih crtaća nazvao "Frozen" kako bi priče o Voltovom smrznutom telu navodno prestale da se pojavljuju na Guglu.

Bez obzira na ove tvrdnje, Diznijevo telo nije zamrznuto. U njegovoj umrlici stoji da je kremiran. Njegov pepeo je sahranjen u porodičnom mauzoleju na groblju Forest Lavn u Glendejlu u Kaliforniji, piše USA Today.

Grob Volta Diznija Grob Volta Diznija Foto: Profimedia/Barry King / Alamy / Alamy

Godinama ljudi bliski Dizniju takođe su opovrgli ovu teoriju zavere.

Tek 2012. godine jedina Diznijeva biološka ćerka Dajana Dizni Miler oglasila se povodom smrti svog oca, kada je konačno stala na put ovim spekulacijama.

- Otvorili smo Porodični muzej Volta Diznija u San Francisku kako bismo uverili ljude da je moj otac i dalje tu, sa njima, kako bismo napokon prekinuli besmislene glasine, ali njima nije bilo kraja. Drugovi moje dece stalno ih zapitkuju da li je njihov deda zaleđen i izmišljaju priče o tome gde se nalazi. Nisam mogla više to da izdržim. Moj otac je kremiran i sumnjam da je uopšte znao šta je to kriogenetika - ispričala je ona u intervjuu za Daily Mail.

Dajana je preminula godinu dana kasnije u 79 godini zbog komplikacija koje su nastale nakon jedne povrede koju je imala. Pored Dajane, Volt i njegova supruga Lilijan imali su još jednu usvojenu ćerku Šeron koja je umrla od raka 1993. godine.

Video: Zmaj goreo u Diznilendu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • DARKO 100%

    24. jul 2022 | 21:53

    Ja u zamrzivacu imam dosta zamrznutih paja patkova, jedino sigurno znam da nisu iz dizilenda nego iz babe Zivanninog dvorista,svetsko a nase😜

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA