≫ 

Hiljade otrovnih kraba preplavile plaže u Velikoj Britaniji: Mnogi kupači su u panici

Njihovo prisustvo je odvratilo mnoge od kupanja

  • 2
spider crab pauk rak Foto: Shutterstock

Hiljade otrovnih kraba paukova okupilo se na plažama Kornvola u Velikoj Britaniji zbog porasta temperature mora izazvanih klimatskim promenama.

Ova stvorenja su se rojila u plitkoj vodi u Sent Ajvsu, bacajući svoje ljušture pre nego što su se vratila u dubine od oko čak 100 metara.

Ljuskari su odmah prepoznatljivi po dugim nogama i kleštima i imaju ugriz koji je otrovan za njihov plen, ali bezopasan za ljude, piše Guardian.

Njihovo prisustvo na plaži Portgviden bilo je dovoljno da odvrati mnoge kupače da uđu u more.

Međutim, Kejt Lou, morski fotograf, snimila je ovaj događa.

- Većinu vremena tokom godine idem na ronjenje, ali nikada nisam videla krabe pauke u tolikom broju. Kada smo se pojavili na plaži, izgledalo je kao da ispod površine ima puno tamnih stena. Ali ispostavilo se da je bilo na hiljade rakova čim se zagazi u vodu, dva-tri koraka. Bilo je zaista neverovatno, bili su na dubini samo do kolena. Mogla sam da plutam na vodi iznad njih i trudila sam se da ih ne zgazim. Mnogo turista je vrisnulo kad su ih videli. Njihove ljušture su samo plutale unaokolo - rekla je Kejt.

Stručnjaci kažu da iako ih nije neobično videti u britanskim vodama, masovna okupljanja postaju sve češća tokom leta zbog porasta temperature mora povezanih sa klimatskim promenama.

Paukovi rakovi - Hias araneus na latinskom - obično se okupljaju u ogromnom broju u plitkoj vodi kako bi se zaštitili od predatora dok čekaju da im se novi egzoskeleti zgusnu i ojačaju.

Video: Problem na Jadranu: Pojavile se plave meduze

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • паун 54

    7. avgust 2022 | 12:07

    Немогу да се одбране од краба, а како ће од Руса ???

  • zac

    7. avgust 2022 | 13:43

    To vam je Putin poslao,trenutno testiraju novo oruzje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA