Voz Maja biće u pogonu do kraja 2023: Meksički projekat bio obustavljen godinama iz ekoloških razloga

Tokom poslednjih nekoliko meseci bilo je više saslušanja u vezi sa uticajem voza na životnu sredinu i sada su konačno postignuti sporazumi koji su omogućili da se posao nastavi

  • 0
Maya Train voz Maja Foto: Tanjug/AP

Meksički projekat Maya Train (Voz Maja) pokrenut je 2018. godine i značajan posao je već bio obavljen do trenutka kada je obustavljen iz ekoloških razloga, ali sada su radovi ponovo počeli i očekuje se da će turisti iz Kankuna moći da se voze novim vozom do kraja 2023. godine.

Deo 5 železničke pruge, koji povezuje gradove Tulum i Kankun, bio je problem koji je izazvao kašnjenje u izgradnji. To je bilo zbog pitanja u vezi sa uticajem na životnu sredinu koji bi projekat imao na okolna područja.

Tokom poslednjih nekoliko meseci bilo je više saslušanja u vezi sa uticajem voza na životnu sredinu i sada su konačno postignuti sporazumi koji su omogućili da se posao nastavi. Ovo dolazi nakon što je studija Instituta za ekologiju odbacila ideju da bi projekat povećao pogoršanje životne sredine okolnog područja. Ubrzo nakon završetka studije, meksička vlada je objavila da je projekat Sekcije 5 "u skladu sa ekološkim i zakonskim uslovima za njegovu izgradnju".

Očekuje se da će voz Maja u velikoj meri povećati turističke mogućnosti na poluostrvu Jukatan, a takođe će pomoći u povezivanju onih koji žive u ruralnijim područjima sa većim gradovima. Turistima omogućava lakši pristup kulturno-istorijskom turizmu, sa više arheoloških nalazišta na putu. To će takođe omogućiti turistima Kankuna da posete druge gradove tokom svog boravka, pošto postoje i druge turističke destinacije duž rute.

Trasa voza Maja će uključivati 18 stanica širom poluostrva Jukatan.

Video: Mladenovčanin spasao turistu na Malti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA