≫ 

Poznato koliko će koštati sahrana kraljice Elizabete: Očekuje se da će troškovi premašiti 8 miliona funti

Očekuje se da bi čak četiri milijarde ljudi u ponedeljak mogle gledati ispraćaj kraljice Elizabete na svojim malim ekranima. Državni pogreb kraljice Elizabete II. planiran je godinama i neće se štedjeti truda da se 96-godišnjakinji za ispraćaj osigura spektakl kakav nije viđen do sada.

  • 3
Kraljica Elizabeta Foto: Tanjug/AP

4Jednosatna pogrebna ceremonija održaće se u Vestminsterskoj opatiji u ponedeljak, dan koji je proglašen državnim praznikom, a prisustvovaće stotine stranih zvaničnika i svetskih čelnika. Kraljičini posmrtni ostaci potom će biti odneti u Vindsor na službu u kapelu Svetog Jurja, posle čega će te večeri uslediti privatna sahrana.

To će verovatno biti najskuplji britanski državni događaj kojem smo svedočili u modernom dobu.

Očekuje se da će troškovi državnog opela premašiti 8 miliona funti, iako službeni broj nije potvrđen. Procene troškova su varirale - indijski portal Ekonomik Tajms procenio je trošak na 6 milijardi funti, ali Ful Fakt kaže da je to nerealna brojka.

Veliki kraljevski događaji poput ovog do sada su koštali oko osam miliona funti, a najveći deo novca odlazio je na osiguranje. Međutim, to je samo pretpostavka na osnovu ranijih velikih kraljevskih događaja poput ženidbe princa Villijama i princeze Kejt 2011. godine.

Predviđa se da će kraljičin pogreb premašiti sve kraljevske događaje do sada te bi trošak mogao biti puno veći od osam miliona. Detalje oko troškova će objaviti britanski parlament naknadno, a sve će se platiti iz državnog proračuna, odnosno iz džepa poreznih obveznika.

Inače, poslednju državnu sahranu u Velikoj Britaniji imao je Vinston Čerčil 1965. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Dule

    17. septembar 2022 | 11:03

    To su pare koje su vekovima englezi donosili iz silnih kolonija po celom svetu, nisu se oznojili da bi zaradili. Ali gleda onaj odozgo, glečer se ubrzano topi, biće uskoro ceo London pod vodom. To im je za sve sto su uradili i jos uvek rade po svetu

  • Dr

    17. septembar 2022 | 01:21

    8 miliona funti.Za čega.Da je možda ne lansiraju u svemir.Svasta.

  • Gogi

    17. septembar 2022 | 11:11

    Mozda je ožive sa tolikim troškovima!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA