• 0
 ≫ 

Orke snimljene kako love i ubijaju veliku belu ajkulu

 ≫ 

Posle napada kitova ubica, ajkule su nestale sa ove lokacije

  • 0
Kit ubica

Kit ubica / Foto: skeeze / Pixabay

Naučnici koji godinama proučavaju život orki i velikih belih ajkula u svojim staništima objavili su dokaze koji potvrđuju da orke love velike bele ajkule.

Prvi direktan dokaz o tome da orke ubijaju bele ajkule u Južnoj Africi snimljen je iz helikoptera, dronom i iz čamaca koji prate ajkule, a rad je objavljen u časopisu Ekologija Ekološkog društva Amerike.

Snimak pruža nove dokaze da su orke sposobne da prate, hvataju i onesposobe bele ajkule.

Naučnici ističu da su bele ajkule nekoliko puta bežale iz zaliva Mosel u Južnoj Africi.

- Ovo ponašanje nikada ranije nije bilo uočeno i nikada iz vazduha - rekla je glavna autorka Alison Tauner, viši naučnik za ajkule na Akademiji za ajkule u Gansbaju, Južna Afrika.

Studija takođe daje nove uvide u pokušaje ajkula da izbegnu napade orki. U dva slučaja, orke su se približavale ajkulama izbliza i polako, dok je ajkula, umesto da pobjegne, ostala blizu orke, držeći je na vidiku – uobičajena strategija koju foke i kornjače koriste da izbegnu ajkule.

Međutim, orke love u grupama, a istraživači jeruju da ovo ponašanje može biti strategija kruženja oko neprijatelja.

- Kitovi ubice su veoma inteligentne i društvene životinje. Njihove metode grupnog lova čine ih veoma efikasnim grabljivicama - rekao je specijalista za morske sisare i koautor studije dr Sajmon Elven, direktor organizacije “Sea Search” i naučni saradnik na Univerzitetu Stelenboš.

Nova studija takođe je analizirala podatke istraživanja dronova i ronilačkih čamaca u kavezima pre i posle ovih događaja. Autori sugerišu da, ako više kitova ubica usvoji praksu lova na bele ajkule, ponašanje ajkula će imati posledice na populaciju ajkula.

Posle napada kitova ubica, ajkule su nestale sa ove lokacije, a samo je jedna uočena u narednih 45 dana. Autori istraživanja smatraju da je ovo potvrda da su pobegle.

Video: Nije mu bilo spasa: Kit ubica nemilosrdno ščepao mladunče morkog lava pa ga odvukao u okean

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok