≫ 

Dirljiv oproštaj: Sahranili krokodila koji je čuvao hram 80 godina, svi su plakali

Krokodil po imenu Babija ispraćen je u ponedeljak na večni počinak

  • 2
Krokodil, Babija, Babia, Indija Foto: Tanjug/AP

Stotine ljudi prisustvovalo je u ponedeljak sahrani krokodila, za kojeg se veruje da je bio božanski i koji je decenijama živeo na vegetarijanskoj ishrani u hinduističkom hramu u Indiji.

Krokodil po imenu Babija čuvao je hram Sri Ananthapadmanabha Svami u Kreali, gledajući posetioce iz jezera skoro 80 godina.

Reptil kojeg su svi voleli pronađen je kako beživotno pluta u jezeru u ponedeljak ujutru, nakon što je navodno nekoliko dana bio bez hrane.

Hram u Kasaragodu, posvećen hinduističkom bogu Višnuu, star je 3.000 godina i vekovima ga je štitio usamljeni "božanski" krokodil, rekli su iz hrama za medije.

Krokodil, Babija, Babia, Indija Foto: Tanjug/AP

- Poslednjeg božanskog krokodila ubila je britanska vojska negde 1940. godine i nakon toga se Babia pojavila u jezeru. Ne možemo reći odakle je došao, ali jezero je povezano sa pećinama ispod - rekli su iz hrama.

Babiju su smatrali svetom jer navodno nikada nije napala drugu životinju ili bilo kog čoveka - uključujući i decu koja su dovedena na ivicu jezera da dodirnu gmizavca kako bi stekli njegov blagoslov.

Mnogi su verovali da je krokodil preživeo na "prasadamu", svetim porcijama pirinča i jagera koje su blagoslovili i posvetili hramski sveštenici, ali u hramu kažu da ne mogu to sa sigurnošću da tvrde, jer u jezeru ima ribe.

Beživotno telo krokodila ukrasili su cvećem i blagoslovili pre nego što su ga preneli kroz gomilu ožalošćenih na krevetu od kokosovog lista postavljenom na nosiljku, a zatim je krokodil sahranjen na imanju hrama.

Video: Pojavili su se još pre 250 miliona godina i važe za najveće reptile na zemlji: Pogodite ko su?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Čeda

    11. oktobar 2022 | 09:41

    Svi su ga voleli a nekoliko dana bio bez hrane, to je ljubav

  • SVM

    11. oktobar 2022 | 08:28

    Šta reći. Meni je najupečatljivije ovde ime hrama. Ni iz petog pokušaja nisam uspela da pročitam a ne daj Bože da me neka nužda natera da zapamtim i izgovorim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA