≫ 

Koju krunu će Kamila nositi? Nervoza na dvoru zbog spornog dijamanta

Kontroverzni dijamant Kohinur dovodi se u vezu sa britanskom kolonijalnom prošlošču

  • 4

Kraljevska porodica mogla bi da odustane od planova da Kamila, supruga kralja Čarlsa, na ceremoniji krunisanja ponese krunu sa indijskim dijamantom kohinur (Koh-i-Noor) zbog "političke osetljivosti", piše Daily Mail.

Kruna neprocenjive vrednosti sadrži 2.800 dijamanata sa prednjim krstom na kojem je čuveni dijamant kohinur od 105 karata, jedan od najčuvenijih brušenih dijamanata na svetu.

U Bakingemskoj palati, kako se navodi, pojavila se primetna nervoza u vezi sa ovim pitanjem imajući u vidu kontinuirane kontroverze oko vlasništva nad dijamantom, koji potiče iz Indije, a na koji polaže pravo, ne samo ona, već i nekoliko drugih zemalja u regionu.

Dragulj, koji se čuva u odvojivom platinastom nosaču, možda bi mogao da se izvadi iz krune pre nošenja ili jednostavno da se takva kruna uopšte ne nosi već umesto nje bi Kamila mogla da ponese krunu kraljice Viktorije.

- Prvobitni plan je bio da kraljica supruga bude krunisana krunom pokojne kraljice majke kada njen muž stupi na tron - rekao je neimenovani izvor za Daily Mail.

To je sigurno bio dogovor od pre nekoliko godina kada se prvi put govorilo o ideji da vojvotkinja od Kornvola postane kraljica supruga.

- Ali vremena su se promenila i kralj Čarls je veoma osetljiv po ovom pitanju, kao i njegovi savetnici. Kod njih postoji ozbiljna politička osetljivost i značajna nervoza, posebno u vezi sa Indijom - rekao je izvor.

Iako je objavjeno da će krunisanje kralja Čarlsa biti 6. maja i da će ceremonija objediniti tradicionalno i moderno, detalji će biti naknadno saopšteni.

Ipak, pitanje kraljevskih predmeta, naročito kruna kraljice supruge Kamile, verovatno će biti kamen spoticanja, piše britanski list.

Kruna je napravljena 1937. godine za kraljicu Elizabetu, suprugu kralja Džordža VI i majku nedavno preminule Elizabete II. Izrađena je od dragog kamenja koje je već bilo u kolekciji kraljevske porodice. Većina dijamanata  poticala je iz kolekcije kraljice Viktorije.

Dijamant kohinur dodavan je na krunu kraljice Aleksandre i kraljice Meri, i ponovo na krunu kraljice Elizabete.

Nije moguće utvrditi tačno poreklo dijamanta, mada nema sumnje da je iz Indije, a dovodi se u vezu sa mogulskim carstvom 1628. godine. Iz Delhija su ga odneli iranski osvajači, a u Indiju je vraćen 1813. godine kada je postao simbol moći sve dok nije došao u posed Britanije 1849. godine. Dijamant je kraljici Viktoriji 1855. godine poklonio maharadža Dulip Sing, poslednji sikski car.

Iako je od značaja činjenica da je dijamant poklonjen Britaniji, kritičari ukazuju da je to bilo tek pošto je majka desetogodišnjeg naslednika trona Pandžaba držana u zatočeništvu i on je bio primoran da se odrekne dijamanta koji je potom došao u posed kraljice Viktorije. Bio je izložen na velikoj izložbi u Londonu 1851. godine.

Od tada je postao deo dragulja u kruni ali i tačka sporenja izmedju Ujedinjenog Kraljevstva, Indije, kao i još nekih zemalja kao što su Pakistan, Bangladeš, Avganistan.

Dobar poznavalac prilika Vilijem Dalrimpl kaže da ovaj dijamant predstavlja veliku stvar za Indiju i da bi njegova upotreba bila velika diplomatska granata.

On je napisao i knjigu o tome, a jedan od razloga za to je i što veruje da niko u Britaniji ne zna koliko on znači Indijcima koje uznemiri sve što može da se dovede u vezu sa kolonijalnim periodom.

- Ovaj maleni kamen nosi celu težinu kolonijalizma na svojim plećima. Postao je veoma delikatan predmet i veliko pitanje izmežu dve zemlje - kaže on.

Sa njim se slaže i Saurav Dat, politički analitičar navodeći da bi odluka da se dijamant uključi u ceremoniju krunisanja bila udarac pokušaju kraljevske porodice da "podvuče crtu ispod imperijalizma".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA