“Veliko zujanje” pobednička fotografija “Wildlife Photographer of the Year 2022”

Sudije na prestižnom foto takmičenju bile su zapanjene "uhvaćenim" momentima iz životinjskog sveta koji će biti dostupni publici i uživo, na otvaranju izložbe 14. oktobra u londonskom Prirodnjačkom muzeju

  • 0

Gotovo da možete čuti insekte kako zuje dok gledate zapanjujuću sliku klupka plišanih, žutih kaktus pčela koje se prevrću jedna preko druge u vrelom pesku teksaškog ranča. Ovo je pobednička fotografija takmičenja “Wildlife Photographer of the Year”, Amerikanke Karine Aigner, pete žene koja je osvojila prvu nagradu u 58-godišnjoj istoriji takmičenja “WPY”, prenosi Livescience. Aigner kaže da je sasvim slučajno uočila prizor koji je fotografisala. “Videla sam ‘male vulkane’ na tlu, individualne jame koje su ženke iskopale kako bi napravile svoja gnezda”, izjavila je Aigner. Kaktus pčele, kako ime govori, žive u blizini kaktusa: ženke skupljaju polen od koga prave loptice i čuvaju ih u jamama u tlu. Loptice održavaju larve dok ne izađu na površinu kao odrasle pčele, a tada nastavljaju reproduktivni ciklus.

U ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 38.575 takmičara iz 93 zemlje. Stručni žiri odabrao je 19 izuzetnih snimaka kao pobednike kategorija koji „ističu svet prirode u svom njegovom čudu i raznolikosti“.

Veliko zujanje” američkog fotografa Karine Aigner zapravo je klupko kaktus pčela (Diadasia rinconis) snimljeno u maju, neposredno nakon što su mužjaci izašli da se pare. Na fotografiji jedna ženka leži u centru “kugle” koja zuji, a ostale pčele na slici su mužjaci i bore se za šansu da se pare s njom.

Fotografija koju je snimio šesnaestogodišnji Kataniou Wuttichaitanakorn sa Tajlanda donela mu je titulu “Young Wildlife Photographer of the Year”, najboljeg mladog fotografa divljih životinja. Kataniou je fotografiju napravio u Tajlandskom zalivu: ona prikazuje otvorena usta Brajdovog kita (Balaenoptera edeni bridei), vrste koja u gornjim čeljustima ima do 370 pari “ploča” nalik četkicama, a kitovi ih koriste za filtriranje malog plena iz okeana.

Otimač slepih miševa” naziv je fotografije Fernanda Konstantino Martineza Belmara iz Meksika. Ona prikazuje jukatansku zmiju pacova (Pseudelaphe phaescens) koja je zgrabila slepog miša iz vazduha. Zmija je čekala plen u Pećini visećih zmija, koja se nalazi u blizini sela Kantemo u državi Kintana Ro na poluostrvu Jukatan. Svakog dana u sumrak hiljade slepih miševa izlaze iz pećine da se hrane, a zmije vise iz pukotina na tavanici pećine, nadajući se da će uhvatiti plen koji proleće.

Zvezda padalica” je simboličan naziv fotografije Japanca Tonija Wua iz SAD: on je u zalivu Kinko u Japanu snimio džinovsku morsku zvezdu (Pisaster giganteus) koja "pleše" u magli jajašaca i sperme. Njeni talasasti pokreti pomažu da se ženske i muđke polne ćelije potisnu u morsku struju gde se spajaju.

Brent Stirton iz Južne Afrike, na fotografiji “Umiranje Ndakasi” ovekovečio je smrt planinske gorile (Gorilla beringei beringei). Ona je spasena 2007. godine nakon što je čitav njen čopor usmrtila Mafija uglja, kriminalna grupe koja ilegalno trguje ovim energentom. Na fotografiji iz Nacionalnog parka Virunga u Demokratskoj Republici Kongo, Ndakasi leži u naručju rendžera Andre Bauma koji ju je negovao 13 godina.

Pobedničke fotografije i ostali radovi mogu se videti u muzejskoj onlajn galeriji ili londonskom Prirodnjačkom muzeju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA