Najava emisije u kojoj publika glasa o uništenju Hitlerovih slika razbesnela javnost

Kanal je kupio umetnička dela brojnih "problematičnih" umetnika, među kojima je, po pisanju britanskih medija, i slika Pabla Pikasa, zatim delo osuđenog pedofila Rolfa Harisa i seksualnog zlostavljača Erica Gila

  • 0
Adolf Hitler potpis 1910 Foto: Profimedia/CHRISTOF STACHE/AFP, Wikimedia

Britanski televizijski kanal Channel 4 žestoko su kritikovali zbog najavljenih planova o novoj emisiji u kojoj od publike u studiju planiraju da traže da odluči hoće li slika koju je naslikao Adolf Hitler biti uništena.

Kanal je kupio umetnička dela brojnih "problematičnih" umetnika, među kojima je, po pisanju britanskih medija, i slika Pabla Pikasa, zatim delo osuđenog pedofila Rolfa Harisa i seksualnog zlostavljača Erica Gila.

Emisija je zamišljena tako da voditelj emisije Džimi Kar vodi debatu s gledaocima o tome da li je moguće umetničko delo odvojiti od svog tvorca.

Scenarijem je predviđeno da publika na kraju glasa o tomu da li će Kar uništiti umetničko delo, prenosi Hina.

Ako odluče da unište Hitlerovu sliku, ona će odmah biti pocepana, rekao je CNN-u portparol Channela 4, dodavši da bi ostala umetnička dela u emisiji "mogla biti spaljena bacačem plamena".

Hitler potpis 1910 Foto: Profimedia/CHRISTOF STACHE/AFP

Najavljeni planovi za emisiju "Džimi Kar uništava umetnost", koja bi trebalo da se emituje 24. oktobra, izazvali su oštre kritike javnosti.

Udruženje Dan sećanja na Holokaust optužila je tvorce emisije da "Hitlera čini glavnom temom lake zabave".

- Nema ničega zabavnog ni smešnog u Hitleru, a ni u ubistvu 6 miliona Jevreja i progonu još miliona - rekla je CNN-u direktorka udruženja Olivija Marks-Voldman.

- Ovo je veoma neprikladno, a u vreme kada se sve više iskrivljuju podaci o Holokaustu, opasno se trivijalizuje cela stvar - smatra ona.

U izjavi za CNN uredništvo Channela 4 pokušalo je da opravda emitovanje emisije, nazvavši je "promišljenim i nijansiranim istraživanjem granica slobodnog izražavanja u umetnosti, kao i pokušaja da se sazna da li dela moralno prezrenih umetnika saslužuju pažnju posetilaca i publike".

Hitler potpis slike 1910 Foto: Profimedia/AFP

Portparol Channela 4 na internetskoj stranici piše da je svrha projekta "testirati granice i izazvati konvencionalna stajališta", ali Marks-Voldman misli da se tim objašnjenjem "ne može opravdati trivijalizacija užasa nacizma".

- Važno je pitanje u kolikoj meri umetnost može biti povezana sa svojim kreatorom, ali svrha ovog projekta je da šokira - rekla je ona.

Kontroverzan je i izbor Kara kao domaćina emisije. Naime, voditelj je ranije ove godine osuđen zbog šale o Romima ubijenima za vreme Holokausta.

- Izbor Džimija Kara za voditelja ove emisije namerno je provokativan i huškački - smatra Marks-Voldman.

Video: Pad Berlina: Pogledajte arhivske snimke poslednje velike bitke Drugog svetskog rata u Evropi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA