≫ 

Afričke zemlje bore se za opstanak nilskih konja, optužuju EU da ne želi da ih zaštiti

Ilegalni lov zbog mesa i zuba nilskih konja doveo je do nestanka populacije ove vrste u pet afričkih zemalja

  • 3
Nilski konj i mladunče Foto: AP/Tanjug

Deset afričkih zemalja optužilo je Evropsku uniju da ugrožava opstanak nilskih konja jer ne želi da podrži predloženu zabranu komercijalne trgovine, navodi se u dokumentima u koje je Guardian imao uvid.

Ilegalni lov zbog mesa i zuba nilskih konja doveo je do nestanka populacije ove vrste u pet afričkih zemalja: Alžiru, Egiptu, Eritreji, Liberiji i Mauritaniji. Ali pokušaju da se zabrani globalna trgovina proizvoda od nilskog konja, protivi se Brisel.

Zbog toga je deset zemalja izrazilo veliku zabrinutost za budućnost ove vrste. To su Benin, Burkina Faso, Centralnoafrička Republika, Gabon, Gvineja, Liberija, Mali, Niger, Senegal i Togo koje su uputile odgovarajuće pismo Evropskoj komisiji.

- Otvorenim protivljenjem našem predlogu, EU ugrožava šanse zapadne i centralne Afrike gde živi više od polovine ukupne popuplacije nilskih konja, da adekvatno osigura njihov opstanak - navodi se u pismu.

Takođe se upozorava da nilski konji tiho umiru već 30 godina.

- Moramo da delujemo brzo pre nego što sasvim izumru - dodaje se.

Uprkos tome što je procenjeno da u svetu ima 115.000-130.000 nilskih konja, ovi sisari doživeli su pad populacije za 30 odsto, a 50 odsto poslednje decenije.

Video: Sam protiv svih: Borba nilskog konja i gladnih afričkih pasa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA