≫ 

Protumačena prva rečenica napisana na drevnom alfabetu - tiče se vaški

Natpis je napisan na malom češlju od slonovače

  • 0
Dešifrirana prva rečenica napisana na drevnom alfabetu Foto: Dafna Gazit; Israel Antiquities Authority / Ferrari / Profimedia

Naučnici su preveli prvu rečenicu ikada napisanu na drevnom jeziku Kanaanaca, naroda koji je davno živeo na tlu današnjeg Izraela, Palestine, Libana, Sirije i Jordana.

Natpis je napisan na malom češlju od slonovače, koji datira iz 18. veka pre nove ere.

Na njemu piše: "Neka ova kljova iskoreni vaške iz kose i brade".

- Ovo je prva rečenica ikada pronađena na kanaanskom jeziku u Izraelu. Radi se o prekretnici u istoriji ljudske sposobnosti pisanja - rekao je Josef Garfinkel s Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu.

On objašnjava da postoje Kanaanci u Siriji, ali da oni pišu drugačijim pismom, a ne alfabetom, prenosi Sky News.

Češalj je pronađen na lokalitetu u Tel Lahišu 2017. godine, ali natpis bio toliko neprimetan da je primećen tek ove godine, nakon čega je natpis dešifrirao semitski epigrafičar Daniel Vainstub.

Napravljen je od kljove slona, a rečenica obuhvata 17 kanaanskih slova i sedam reči.

Postoje Kanaanci u Siriji, ali oni pišu drugačijim pismom, a ne alfabetom kakav se danas koristi. Kanaanski gradovi spominju se u egipatskim dokumentima i u hebrejskoj Bibliji.

- Natpis na češlju je direktan dokaz upotrebe alfabeta u svakodnevnim aktivnostima pre oko 3.700 godina - objasnio je Garfinkel.

Češalj je veličine 3.5 puta 2.5 centimetara i ima zupce s obe strane. S obzirom da je napravljen od slonovače, pretpostavlja se da se radi o luksuznom predmetu koji je uvezen iz Egipta. Njegov dizajn se ne razlikuje od današnjih češljeva koji se koriste za istrebljenje vašaka.

Do sada je na arheološkom nalazištu Tel Lahiš pronađeno deset kanaanskih natpisa, više nego na bilo kom drugom mestu u Izraelu, ai ni jedno nije u celosti sačuvano, odnosno nije se radilo o celoj rečenici.

Video: Ribari u mulju pronašli oklop praistorijskog sisara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA