Fenomen Diomedovih ostrva: Ne samo da su granica između Rusije i Amerike, već i "portal kroz vreme"

Ostrva Mali i Veliki Diomed udaljena su samo oko 5 kilometara, ali su specifična i geopolitički i naučno

  • 0

Putovanje kroz vreme je tema koja se analizira i proučava vekovima kroz nauku, književnost, pop kulturu i medije. Jedan način "putovanja kroz vreme" čine i Diomedova ostva koja se nalaze u sredini Beringovog moreuza.

Diomedova ostrva, tačnije Veliki i Mali Diomed su udaljena samo oko pet kilometara, ali veće ostrvo je skoro jedan dan ispred svog manjeg suseda (tačnije 21 sat), jer se nalaze sa obe strane međunarodne datumske linije koja prolazi kroz Tihi okean i označava granicu između jednog kalendarskog dana i sledećeg.

Ona leže u Beringovom moreuzu između kopna američke države Aljaske i ruskog Čukotskog autonomnog okruga. Veliki Diomed se nalazi na ruskoj strani i naziva se Ostrvo Sutra, dok je Mali Diomed na američkoj strani i naziva se Ostrvo Juče. Ledeni most koji se zimi formira između dva ostrva omogućava, iako nezakonito, prelazak na kratku udaljenost između njih i „putovanje kroz vreme“.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA