Speleolog šetao sa suprugom po Istri, slučajno otkrio nove tragove dinosaurusa

Radi se o tragovima dinosaurusa roda sauropoda, četveronožnih biljojeda

  • 4
Dinosaurusov otisak na obali FOTO: PrintScreen/Facebook

Geograf i speleolog Speleološkog društva Underground iz Umaga, Andrea Deklić, otkrio je nedavno prvo nalazište stopa dinosaurusa na istočnoj obali Istre.

"Nalazište je otkriveno u proleće ove godine kada sam sa suprugom i kolegicom šetao zapadnom obalom raškog zaliva između lokaliteta Sveti Mikula i uvale Kalavojna. U jednom trenutku u daljini sam ugledao površinu s mnogo rupa koje se pravilno prate u nizu", ispričao je Deklić za Glas Istre.

Dodao je da je pomislio tad da se radi o mogućim fosiliziranim tragovima otisaka dinosaurusa i da se spustio do lokacije gde je, kako kaže, imao šta i da vidi - teren s više od 200 okruglasto-eliptičnih tragova poredjanih u nekoliko nizova.

Deklić je odmah slikao nalaz i fotografije poslao Aleksandru Mezgi s Geološkog odseka zagrebačkog Prirodno-matematičkog fakulteta, prenosi Index.hr.

Mezga je pri svom prvom sledećem dolasku u Istru obišao lokalitet i zaključio da se radi o tragovima dinosaurusa roda sauropoda, četveronožnih biljojeda.

Ali, da bi sa stopostotnom sigurnošću potvrdili da se radi o tragovima dinosaurusa, trebalo je laboratorijski analizirati uzorke stena. Za taj zadatak bili su kontaktirali Vlatka Brčića i Ninu Trinajstić s Hrvatskog geološkog instituta.

"Kada su stigli prvi rezultati laboratorijskih analiza prikupljenih uzoraka, potvrđeno je da se radi o stenama nastalim u doba kada su Zemljom koračali dinosaurusi, konkretnije epohe gornje krede, starosti oko 90 miliona godina", kazao je Deklić.

Poluostrvo Istra je najbogatije područje Hrvatske s fosiliziranim ostacima dinosaurusa. Od 24 zvanična nalazišta na području Hrvatske, 21 se nalazi na području Istarske županije, od kojih su najpoznatiji oni na Brijunskim ostrvima i Kamenjaku", rekao je.

Video: U Nišu otkrivena ranohrišćanska grobnica: Arheolozi vrše velika iskopavanja u Pantelejskoj ulici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • teorija zavere

    22. novembar 2022 | 07:58

    Ako je neka zgrada izgrađena 1900. godine i ja uzmem macolu, ove godine, i razvalim joj jedan zid, da li to znači da je oštećena 1900. godine? Zar vam nije čudno da se, posle 90 miliona godina, tragovi i dalje nalaze na površini?

  • Ii..

    22. novembar 2022 | 07:55

    Mene na kvizu da su pitali, pojma ne bih imala...🙃..

  • Lord

    22. novembar 2022 | 09:11

    Pa da,prosetao pre neki dan...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA