• 1

Nesvakidašnje otkriće arheologa u Egiptu: Pronađene mumije sa zlatnim jezicima

Zlato je u vreme starog Egipta bio materijal koji se često koristio tokom pogrebnih obreda

 • 1

Arheolozi u Egiptu otkrili su nekoliko mumija sa zlatnim pločama na mestu gde bi trebalo da se nalazi jezik.

Ove mumije otkrivene su u nekropoli Kuevisna u centralnoj delti reke Nil. Arheolozi veruju da je ovo mesto, koje je otkriveno 1989. godine, bilo okupirano tokom ptolemejskog i rimskog perioda koji se protezao od 300. do 640 godine pre nove ere.

Mumije sa zlatnim jezikom otkrivene su u novom delu kompleksa koji je nedavno počeo da se istražuje.

Početkom prošle godine, arheolozi su kopali na 2.000 godina starom lokalitetu, gde su pronašli lobanju koja izgleda kao da zeva, a iz koje viri zlatan jezik. Zatim su krajem iste godine pronađeni ostaci muškarca, žene i deteta koji su takođe imali zlatan jezik, a prema prvim procenama njihove mumije su stare 2.500 godina.

U vreme ovih otkrića, egipatsko ministarstvo turizma je saopštilo da veruju da su ovo zlato u mumije stavljali balzamatori, kako bi se uverili da mrtvi mogu slobodno da se kreću u zagrobnom životu. Oni takođe veruju da je zlatan jezik na mumijama bio neophodan kako bi se osigurali da će se mrtvi u zagrobnom životu naći na dobroj strani kada im bog Oziris bude sudio.

Isto kao i grčki bog Had, i egipatski bog Oziris je, kako se verovalo, živeo među mrtvima, gde je sprovodio strogo pravilo koje je podrazumevalo da nema govora. Zato su stari Egipćani podzemni svet često nazivali "Tiha zemlja", a Ozirisa "gospodarom tišine", piše Science alert.

Verovali su da bog Oziris mrzi buku, a muzika se tokom pogrebnih obreda puštala tek kada su se mumiji otvarala usta. Zbog toga stručnjaci veruju da su zlatni jezici navodno omogućavali mumijama da razgovaraju sa Ozirisom bez ikakve buke.

Ako je to bio slučaj, mnogi se sa pravom pitaju zašto su samo neke mumije sahranjivane sa zlatnim jezikom?

Zlato je u vreme starog Egipta bio materijal koji se često koristio tokom pogrebnih obreda. Smatralo se "mesom Bogova", kožom Boga Sunca Ra i često je dovođen u vezu sa konceptom "večnosti".

Upravo zbog toga arheolozi veruju da je zlatni jezik bio veza pokojnika sa svetlosti, čak i u hladnoj tami podzemnog sveta. S obzirom na to da ne postoje dokazi za ove tvrdnje, ovo su samo pretpostavke stručnjaka.

Zvaničnici egipatskog ministarstva kažu da su mumije pronađene u jako lošem stanju, kao i da se "njihove tajne raspadaju zajedno sa njima".

Iako se čini kao da njihovi jezici žele nešto da nam saopšte, jedino što naučnici, za sada čuju, je tišina.

Video: Misterija o kojoj bruji svet: Tajna trudne mumije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

 • A. P

  28. novembar 2022 | 23:46

  Bolje imati zlatan jezik, nego lazan koi parla samo lazi.

  2
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima