• 6
 ≫ 

Prodaju se Hitlerove beleške u kojima je izjavio da ima apsolutnu vlast nad nacističkom strankom

 ≫ 

Izuzetno retke beleške prodaju se na Međunarodnoj aukciji u Malagi u Španiji, iz privatne kolekcije anonimnog evropskog kolekcionara. Predviđeno je da se dokument proda za 26.000 funti (oko 30.000 evra)

 • 6
Adolf Hitler

Foto-montaža: Profimedia/Roger-Viollet via AFP, Profimedia/Clare/Stockimo/Alamy

Set rukom pisanih beleški, koje je pripremio Adolf Hitler uoči njegovog govora iz 1925., a koji je označio početak nacizma pojavio se posle skoro 100 godina.

Dokumenti pružaju uvid u trenutak kada je budući diktator zacementirao svoju ideologiju i planove za Nacističku partiju Nemačke.

Hitlerove beleške počinju tako što on zaokružuje 1918. godinu nakon čega sledi reči "šta je pošlo naopako?". Zatim nastavlja sa napadima na druge političke stranke, opisujući one na levoj strani kao "kriminalne", a one na desnici kao na "previše kukavičke" da bi upotrebile nasilje, piše Daily Mail.

Izuzetno retke beleške prodaju se na Međunarodnoj aukciji u Malagi u Španiji, iz privatne kolekcije anonimnog evropskog kolekcionara. Predviđeno je da se dokument proda za 26.000 funti (oko 30.000 evra).

Hitler je održao govor 27. februara 1925. pred 3.000 ljudi u istoj minhenskoj pivnici u kojoj je pokrenuo svoj neuspeli puč dve godine ranije.

Pošto je upravo izašao iz zatvora, morao je da utisne svoj autoritet na novoreformisanu Nacionalsocijalističku nemačku radničku partiju, koja je bila zabranjena tokom njegovog boravka u zatvoru.

On je izrazio svoju ogorčenost zbog primirja iz 1918. kada je Nemačka izgubila rat i osakaćena dugovima za reparacije.

Budući diktator je takođe pozicionirao nacističku partiju kao jedinu nadu za spas Nemačke - i proglasio se njenim apsolutnim vladarom.

Iskoristio je govor da "podiže mahnitu podršku" među partijskim redovima okupljenim u tesnoj pivnici.
U gornjem levom uglu beleški, Hitler je podvukao 1918. godinu i obeležio je pitanjima: "Šta se dogodilo" i "šta je pošlo naopako?".

Zatim je napisao: "Tokom svega ovoga nacija je uništena, pljačkana na domaćem i međunarodnom planu. Može li još nešto pomoći? Osnivanje NSDAP-a..".

Hitler je pomenuo podelu nacističke partije tokom svog zatočeništva i "laži" drugih partijskih lidera poput Ernsta Roma.
Rom je osnovao SA, partijsku miliciju, ali je pogubljen u Noći dugih noževa 1934. nakon što se Hitler osetio ugroženim zbog njegovog rastućeg uticaja.

Na kraju je potvrdio svoju bezuslovnu vlast nad faktičkom strankom, pišući: "Ako neko dođe i pokuša da mi postavi uslove, ja mu kažem: Prijatelju, sačekaj i vidi koje uslove moram da ti postavim".

"Posle godinu dana, vi ćete suditi, moji partijski drugovi. Ako nisam postupio kako treba, onda ću ponovo predati svoju kancelariju u vaše ruke.

"Ali do tog trenutka važi pravilo: ja sam vodim pokret i niko mi neće postavljati uslove sve dok ja lično snosim odgovornost.. I opet snosim svu odgovornost za sve što se dešava u pokretu.“

"Izuzetno redak" govor biće prodat sutra na aukciji.

"Autografski materijal Adolfa Hitlera je izuzetno retkost u bilo kom obliku, a ove beleške su od posebnog značaja u Hitlerovom usponu na vlast, a ovaj govor predstavlja prekretnicu u ponovnom uspostavljanju Nacističke partije i učvršćivanju njegovog položaja kao Firera, rekao je Ričard Dejvi, specijalista u aukcijskoj kući.

"Ovaj govor je podstakao njegovu ideologiju i njegovu viziju budućnosti - i ovo je prvi put da je to predstavio svojoj stranci.

"Ove beleške dočaravaju slike Hitlera u ovoj pivnici okruženog svojim prijateljima i podižu entuzijazam – i naravno, svi znamo šta se potom dogodilo.

"Stvarno rezonuje sa onim što se trenutno dešava i kada sam to čitao, naježio sam se. Način na koji se proglašava apsolutnim vladarom i svi oko njega samo klimaju glavom.

"Jasno sam se podsetio kako će on dalje aneksirati Austriju, a kasnije Čehoslovačku i Poljsku na isti način kao što je Putin prvo otišao na Krim, a zatim na Ukrajinu".

Hitler je pušten iz zatvora u decembru 1924. nakon što je odležao samo devet meseci za svoju neuspelu revoluciju i zabrana njegove partije je ukinuta.

Manje od decenije kasnije, 1933. godine, stavio je van zakona sve druge stranke i zatražio apsolutnu kontrolu nad Nemačkom.

Video: Pad Berlina: Pogledajte arhivske snimke poslednje velike bitke Drugog svetskog rata u Evropi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

 • Shampita

  30. novembar 2022 | 08:08

  Sva Hitelerova zaostavšitna je trebalo da bude uništena a ne da je ludaci kupuju na aukcijama.

  16
  0

  Podelite komentar

 • Nikolas

  30. novembar 2022 | 08:20

  IKONA BRISELA !!!!

  15
  0

  Podelite komentar

 • Mihailović

  30. novembar 2022 | 08:23

  Tako se i danas ponaša Nemačka prema Srbiji otimanjem Kosova i rasturanjem Jugoslavije. I neće se tu zaustaviti prema Srbiji koju krivi za svoje poraze u dva S.R. U rasturanju Jugoslavije Nemačka pomagala, obučavala i naoružavala svoje(Hitlerove) saveznike iz drugog S.R. da se nasilno odvoje i da proteruju Srbe sa odvojenih teritorija... Nisu se zadovoljili rasturanjem Jugoslavije pa krenuli u rasturanje Srbije. Gledao sam devedesetih HRT i slušao govore Tuđmana koji je imao podršku Nemačke koja ih naoružavala i gurala međunarodno priznanje. Tuđman je pretio ako Srbija ne odustane od pomaganja Srba u Hrvatskoj da će od Srbije ostati samo Beogradski pašaluk...

  12
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok