Zoološki vrt Marvel: Uginuo Indiver, 14-godišnji snežni leopard

Indiver i njegova izabranica Irina pre 12 godina stigli su u hempširski zoo-vrt, u okviru Evropskog programa oplemenjivanja ugroženih vrsta, gde su izrodili dva legla od po dva mladunca

  • 0
Snežni leopard Indiver Foto: cgwp.co.uk / Alamy / Alamy / Profimedia

Snežni leopard Indiver nedavno je uginuo u zoološkom vrtu Marvel u Hempširu (Velika Britanija).

Indiver, pripadnik vrste sa Crvene liste ugroženih životinja je uspavan, nakon odluke veterinarskog tima da se nad njim izvrši eutanazija. Leopard je patio od artritisa i bubrežne bolest koje su mu otežavale život. Lečenje nije davalo rezultate, pa je, radi sprečavanja dalje patnje ovog retkog leoparda, 28. novembra 2022. doneta teška odluka o njegovoj eutanaziji.

Dva legla u zarobljeništvu

Indiver je imao dve godine kad je 2010. godine iz Ciriha stigao u zoološki vrt Marvel u Hempširu. Sa njim je došla i ženka Irina, sa kojom je dobio dva legla: u prvom iz 2011. godine su bila tri mladunca: Kadir, Kamala i jedno koje je ubrzo uginulo, a u drugom (iz 2013.) na svet su došli Ajendra i Animeš.

Indiver i Irina stigli su u hempširski zoološki vrt u okviru Evropskog programa oplemenjivanja ugroženih vrsta (EEP).

Uprava Marvela izjavila je da je Indiverov uspešan uzgoj, sa doživotnom saputnicom Irinom, bio posebno važan, jer su snežni leopardi ugrožena vrsta na Crvenoj listi Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN). Smatra se da je u divljini ostalo manje od 10.000 zrelih snežnih leoparda, a njihova populacija i dalje se smanjuje.

Atrofija mišića i gubitak težine

Tokom leta, čuvari su primetili da Indiver čudno hoda i ne skače kao nekad.

Dr Sara Džejn Smit, zamenik menadžera veterinarske službe u zoo-vrtu, o tome je rekla sledeće:

„Pošto znamo da je artritis česta pojava kod gerijatrijskih mačaka, odlučili smo da rendgenom snimimo Indivera. Otkrili smo da ima artritis u karlici i jednom od kolena. Primenili smo analgetike koji su isprva dobro delovali. Nažalost, njegovo stanje se nedavno pogoršalo: ponovo je čudno hodao i izgubio je u težini”.

Nakon pregleda pod anestezijom, otkriveno je da je gubitak težine kod Indivera bio posledica atrofije mišića. U uzorku njegovog urina bilo je i znakova bolesti bubrega.

„Mišićna atrofija pojavljuje se usled artritisa i bolesti bubrega; oba oboljenja su veoma česta kod starih mačaka i pojavljuju se istovremeno.” Indiverovo lečenje ne bi donelo olakšanje životinji, zbog čega je odlučeno da se ona humano uspava.

Keri Arnold, vođa tima za životinje u Marvelu, izjavila je da će im leopard mnogo nedostajati.

“Indi je voleo da se igra žmurke. Svakog jutra bi trčao okolo ili se skrivao iza kamenja. Kad bismo ga primetili, okrenuo bi se i odjurio u drugom pravcu. Popodne bi postao još razigraniji, vrebao bi nas i pratio. Kad bismo se osvrnuli, on bi zastajao, a potom se vraćao do ograđenog prostora, gde je uživao da se valja po zemlji”.

U divljini, snežni leopardi žive usamljeno na velikim visinama, na strmom terenu u planinama centralne Azije i Himalaja. Nažalost, ove životinje se postepeno istiskuju iz prirodnog prebivališta, zbog ispaše stoke, lova leopardovog plena i sukoba sa ljudima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA