Zašto su Bajdenovi iznajmili posuđe za večeru sa Makronom? Od gosta iz Francuske dobili su i poseban poklon

Večera bila deo nastojanja SAD da revitalizuju odnose sa Francuskom

  • 0
Makron i Bajden Foto: Tanjug/AP

U Beloj kući sinoć je predsednik Džo Bajden priredio prvu državnu večeru za francuskog kolegu Emanuela Makrona, a izvori bliski planiranju ovog svečanog događaja otkrivaju detalje večere.

Nazdravljajući "trajnom savezništvu Francuske i SAD", predsednici su podigli čaše a Bajden je rekao "Živela Francuska i Bog blagoslovio Ameriku".

Večera Bajdena i Makrona ima i posebno značenje ako se zna koliko su Bajdenovi čekali da prirede državnu večeru - predugo, zapravo toliko da su se mnoge demokrate zabrinule što se tako dragoceno diplomatsko sredstvo ne koristi, piše CNN.

Bajdenovi savetnici rekli su za CNN da je večera deo nastojanja SAD da revitalizuju odnose sa Francuskom.

"Ako pogledate šta se dešava u Ukrajini, i u Indo-Pacifičkom regionu kao i oko tenzija sa Kinom, Francuska je centar svih tih stvari. Predsednik Makron je dinamični lider unutar G7... tako da predsednik (Bajden) smatra da je to prava zemlja da počne sa državnim večerama", rekao je Džon Kirbi, koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost za strateške komunikacije.

Kao naznaka te diplomatije, Jelisejska palata potvrdila je za CNN da su svetski lideri i njihove supruge razmenile brojne poklone.

Makron je američkom kolegi poklonio luksuzne komade francuske kuće Kristofl koja se bavi proizvodnjom escajga i pribora za jelo napravljen 2012. godine.

Bajden je takođe dobio i ploču i CD sa muzikom iz filma "Jedan čovek i jedna žena" francuskog reditelja Kloda Leluša. Taj dar, kako je navela Jelisejska palata, odražava naklonost prema ličnoj prošlosti bračnog para Bajden" jer su na svom prvom sastanku 1966. godine gledali taj film".

Prva dama Džil Bajden dobila je dva francuska književna dela: "Madam Bovari" Gistava Flobera, kao i zbirku eseja Albera Kamija.

Konačno, Bajdenovi su dobili i dva poklona iz suvenirnice Jelisejske palate, sat proizvođača LIP i džemper francuskog brenda Sent Džejms.

Lista gostiju bila je poduža. Među prisutnima bile su poznate ličnosti, muzičari, kao i ugledni advokati. Ana Vintur, Džon Ledžend, bivša predsednica Predsedavajućeg doma Nensi Pelosi, kao i lider republikanaca Kevin Makarti.

Dvoje Makronovih gostiju - vodeći dizajneri kuće Oskar de la Renta Lora Kim i Fernando Garsija potvrdili su za CNN da je Džil Bajden nosila njihovu odevnu kombinaciju na večeri. Garsija je rekao da je sarađivao sa prvom damom dva meseca na haljini za koju je ona davala smernice kako bi želela da izgleda.

Večeri je prisustvovali više stotina gostiju. Za tu priliku Bajdenovi su odlučili da koriste iznajmljeno posuđe, čaše, escajg, servis, pribor za sto i posteljinu. Večera je održana u paviljonu zbog velikog broja gostiju. Iako je paviljon u kompleksu Bele kuće, nije bilo moguće da se za večeru koristi porcelanski servis koji se obično koristi unutar samog zdanja, rekao je socijalni sekretar Bele kuće Karlos Elizondo.

Dekor za večeru inspirisan je crvenom, belom i plavom, zajedničkim bojama američke i francuske zastave i, kako je rekao Bajden, "našim zajedničkim vrednostima: slobodom i demokratijom, jednakošću i zajedništvom“ .

Što se tiče cvetnih aranžmana, uglavnom su bile ruže crvene boje.

Džil Bajden je od početka bila uključena u pripremu i organizaciju večere, počev od prethodne degustacije svakog jela i do određivanja rasporeda sedenja. Za večeru je služen kavijar i jastog poširan na puteru, zatim kalota od govedine kao glavno jelo, navodi se.

Video: Ličnosti sveta: Džozef Bajden

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA