• 0

Korejci će od 2023. biti godinu dana mlađi: Država menja zakon, ukida se stari način određivanja starosti

Konfuzni niz sistema nestaće od juna 2023. godine, barem na zvaničnim dokumentima, kada stupe na snagu novi zakoni koji predviđaju korišćenje samo međunarodnog metoda brojanja starosti

  • 0
beba Južna Koreja

Foto: Pixabay

U junu 2023. godine u Južnoj Koreji na snagu stupa zakon po kom će se bebama godina rođena računati kao nulta, a na starost će se godina dodavati svakog 1. janura.

Južna Koreja je juče usvojila zakone za ukidanje tradicionalnog načina brojanja starosti i usvajanje međunarodnog standarda: na taj način će njeni građani postati jednu ili dve godine mlađi na zvaničnim dokumentima, prenosi Guardian.

Korejci smatraju da imaju godinu dana kada su rođeni, a godina starosti im se dodaje svakog 1. januara. To je starost koju Korejci najčešće navode u svakodnevnom životu.

Takođe, postoji poseban sistem za potrebe regrutacije ili za izračunavanje zakonske starosne dobi za konzumiranje alkohola i pušenja, po kom se starost osobe računa od nule pri rođenju, a godina se dodaje 1. januara.

Međutim, od ranih 1960-ih, Južna Koreja je za medicinske i pravne dokumente takođe koristila međunarodnu normu računanja od nule pri rođenju i dodavanja godine na svaki rođendan.

Konfuzni niz sistema nestaće od juna 2023. godine, barem na zvaničnim dokumentima, kada stupe na snagu novi zakoni koji predviđaju korišćenje samo međunarodnog metoda brojanja starosti.

"Revizija ima za cilj smanjenje nepotrebnih socio-ekonomskih troškova jer pravni i društveni sporovi, kao i konfuzija i dalje postoje zbog različitih načina izračunavanja starosti", rekao je u Parlamentu Ju Sang-bum iz vladajuće partije Moć naroda.

Jeong Da-eun, dvadesetdevetogodišnja sekretarica, srećna je zbog promene i kaže da je uvek morala dvaput da razmisli kada su je u inostranstvu pitali o njenim godinama.

"Sećam se da su me stranci gledali zbunjeno jer mi je trebalo toliko vremena da odgovorim koliko imam godina. Ko ne bi poželeo da bude godinu ili dve mlađi", dodala je ona.

Poreklo sistema je nejasno. Prema prvoj teoriji, kada se navrši godinu dana pri rođenju uzima se u obzir vreme provedeno u materici, sa devet meseci zaokruženih na 12. međutim, drugi to povezuju sa drevnim azijskim numeričkim sistemom koji nije imao koncept nule.

Objašnjenja za dodatnu godinu dodatu 1. januara su još komplikovanija.

Neki stručnjaci ukazuju na teoriju da su stari Korejci svoju godinu rođenja stavljali u kineski šezdesetogodišnji kalendarski ciklus, ali su, u vreme kada nije bilo redovnih kalendara, imali tendenciju da ignorišu dan svog rođenja i jednostavno dodaju celu godinu prvog dana po lunarnom kalendaru.

Dodatna godina 1. januara postala je uobičajena jer je sve više Korejaca počelo da poštuje zapadni kalendar.

Video: Uđeš u telefonsku govornicu i testiraš se: Južna Koreja smislila keativan način da suzbije zarazu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima