Izraelski arheolozi ponovo iskopavaju grobnicu Isusove babice blizu Jerusalima

Složeno ukrašeni jevrejski pećinski kompleks datira iz prvog veka nove ere, a lokalni hrišćani su ga kasnije dovodili u vezu sa Salomom, Isusovom babicom koja se pominje u jevanđeljima

  • 0
Grobnica babica Isus Hrist Jerusalim Izrael Foto: Tanjug/AP

Drevnu grobnicu iz prvog veka nove ere koja se dovodi u vezu sa Isusovom babicom izraelski arheolozi ponovo iskopavaju u brdima jugozapadno od Jerusalima, saopštila je danas uprava za antikvitete.

Kako se navodi, arheolozi sada iskopavaju veliko predvorje pećine u okviru projekta razvoja takozvane "staze nasleđa" u regionu.

"Hodočasnici bi iznajmljivali uljane lampe, ulazili u pećinu, molili se, izlazili i vraćali bi uljanu lampu. Pronašli smo ih na desetine, sa prelepim ukrasima biljaka i cveća", rekao je direktor iskopavanja Ziv Firer.

Složeno ukrašeni jevrejski pećinski kompleks datira iz prvog veka nove ere, a lokalni hrišćani su ga kasnije dovodili u vezu sa Salomom, Isusovom babicom koja se pominje u jevanđeljima.

Na tom mestu je izgrađena vizantijska kapela, koja je vekovima bila mesto hodočašća i poštovanja, preneo je AP.

Pećinu je prvi pronašao i iskopavao pre nekoliko decenija jedan izraelski arheolog.

Krstovi i napisi na grčkom i arapskom jeziku uklesani na zidovima pećine tokom vizantijskog i islamskog perioda ukazuju na to da je kapela bila posvećena Salomi.

Video: U Nišu otkrivena ranohrišćanska grobnica: Arheolozi vrše velika iskopavanja u Pantelejskoj ulici

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA