Bizmarkovi naslednici kritikovali Analenu Berbok: Ministarka nema istorijsku svest

U centru spora je namera ministarke da preimenuje "Bizmarkovu sobu" u MSP Nemačke

  • 1
Otto von Bismarck Foto: Collection Dupondt / akg-images / akg-images / Profimedia

Odluka Ministarstva spoljnih poslova Nemačke na čelu sa ministarkom Analenom Berbok da preimenuje takozvanu Bizmarkovu sobu u "Dvoranu nemačkog jedinstva" naišla je na žestoke kritike naslednika prvog nemačkog kancelara.

Zbog te odluke je porodica Bizmark navela da je "zgrožena", a u saopštenju za medije Aleksander fon Bizmark optužio je Berbok da nema istorijsku svest, kao i da su potomci nekadašnjeg kancelara "užasnuti i neizrecivo tužni".

U otvorenom pismu Bizmarkovi naslednici napisali su da "morališuća ministarka spoljnih poslova ne vrši svoje dužnosti", prenosi Spiegel.

"Ne samo da se negativno odnosi prema mnogim drugim zemljama, nego i u svojoj zemlji izvrće istoriju i pokazuje nedostatak istorijske svesti", navodi porodica stara 750 godina koja, prema sopstvenim podacima ima 340 članova.

Oni dodaju da se na taj način "zanemaruju dostignuća prvog nemačkog kancelara Ota fon Bizmarka, od kojih Nemačka i danas ima koristi", navodi se u saopštenju.

Oto fon Bizmark je 1871. bio prvi kancelar Nemačkog rajha. Na toj funkciji je bio skoro 30 godina, sve do 1890. Pored dužnosti kancelara, Bizmark je bio i na čelu ministarstva spoljnih poslova koje je sam i osnovao 1870. zbog čega dvorana u nemačkom MSP nosi njegovo ime.

Video: Angela Merkel dobila počasni doktorat pa se izblamirala: Svečana odora odbila saradnju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Oto Rihard fon Kruger

    21. decembar 2022 | 14:31

    Analena Berbok ima najmanje nemačke krvi i njeni su doseljenici iz Estonije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA