Naučnici rekonstruisali lice slavnog egipatskog faraona: Da li je ovako izgledao Ramzes Drugi?

Ramzes II je kao treći faraon 19. dinastije vladao od 1279. do 1213. godine pre nove ere

  • 1

Egipatski i britanski naučnici predstavili su facijalnu rekonstrukciju faraona Ramzesa II, koju su kreirali pomoću softvera kompjuterske tomografije (CT).

Rekonstrukcija lica je omogućena tako što je "digitalno odmotana" mumija poznatog egipatskog faraona, a reč je o zajedničkom naučnom projektu koji je omogućio istoričarima da otkriju kako je zapravo egipatski vladar izgledao u različitim fazama njegovog života.

Naučnici su rekli da su koristili ranije CT snimke mumije i da su ih obradili koristeći softver za analizu. Nakon toga mogli su da naprave razliku između lobanje i materijala korišćenih u procesu balzamovanja kako bi dobili 3D render lobanje. Potom su aplicirali prosečni facijalni mišićni sloj, odnosno njegove mere za koje veruju da odgovaraju drevnim Egipćanima, a rezultat je bila rekonstrukcija lica faraona.

"Radi se o jedinoj naučnoj facijalnoj rekonstrukciji Ramzesa II baziranoj na CT snimcima njegove mumije. Prethodni pokušaji su uglavnom umetnički", izjavio je profesor Sahar Salem sa Univerziteta u Kairu.

Prvi renderi su pokazali da je Ramzes II u vreme smrti izgledao kao devedesetogodišnjak, a potom su ih eksperti iskoristili da "preokrenu" proces starenja i da saznaju kako je faraon izgledao kao četrdesetpetogodišnjak.

"Rekonstruisano lice prikazuje da se radi o veoma lepoj osobi koja ima naglašen nos i snažnu vilicu. Ramzes II je bio veliki ratnik koji je vladao Egiptom 68 godina. Oživljavanje njegovog lica podseća svet na njegov legendarni status", dodao je Salem, prenosi Klix.

Ramzes II je kao treći faraon 19. dinastije vladao od 1279. do 1213. godine pre nove ere.

Smatra se jednim od najslavnijih i najmoćnijih faraona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Sexo

    28. decembar 2022 | 17:26

    Ma ja šta je, Ramo pljunuti On nije znao kako je izgledao vi da znate!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA