Stotine ljudskih lobanja propada u Berlinu: Donete su iz Afrike, muzej spreman da ih vrati natrag

Nemačka istočna Afrika, osnovana 1880-ih, koja se raspala nakon završetka Prvog svetskog rata 1918. godine

  • 0
Lobanja Foto: Pixabay

Berlinski muzej je ove sedmice objavio da je spreman da vrati stotine ljudskih lobanja iz bivše nemačke kolonije Istočne Afrike, nakon proučavanja ostataka, kako bi se utvrdilo kojim današnjim zemljama pripadaju.

Naučnici su pregledali 1.135 lobanja u berlinskom Muzeju praistorije, pripisujući 904 područjima koja su sada deo Ruande, 202 Tanzaniji i 22 Keniji. Još sedam lobanja ostalo je nepripisano.

Nemačka istočna Afrika, osnovana 1880-ih, koja se raspala nakon završetka Prvog svetskog rata 1918. godine, uključivala je današnji Burundi, Ruandu, Tanzaniju i deo Mozambika.

Prema Hermanu Parcingeru, predsedniku Pruske zadužbine za kulturnu baštine, koja nadzire mnoge berlinske muzeje, spremni su za povraćaj i čekaju poziv iz zemalja porekla.

Većina lobanja potiče s groblja i drugih grobnih mesta, ali neke su uzete nakon pogubljenja koja su izvršili Nemci.

Ostaci su bili deo zbirke od više od 6.000 lobanja koju je otkupio lekar i antropolog Feliks fon Lušan tokom nemačke kolonijalne vladavine.

Muzej praistorije preuzeo ih je od berlinske bolnice Šarite 2011. godine.

Neodgovarajuće skladištenje dovelo je do toga da su neke lobanje postale oštećene ili plesnive.

Ljudski ostaci zatim su ispitani i popisani u pilot projektu za koji se Heb nada da će poslužiti kao model za opštu ponovnu procenu zbirki iz kolonijalnog doba, a ne samo zbirke u Berlinu.

Od 2011. godine Nemačka Namibiji vraća posmrtne ostatke pripadnika domorodačkog naroda Herero i Nama koje su ubile nemačke kolonijalne snage.

Poslednjih godina porastao je pritisak da se vrate ljudski ostaci i artefakti koje su opljačkali evropski kolonijalisti.

Među najpoznatijima su stotine takozvanih beninskih bronzanih komada, koje su ukrale britanske kolonijalne trupe pre nego što su završile u muzejima širom Evrope i Sjedinjenih Država.

Nemačka je počela da vraća svoju zbirku u Nigeriju krajem prošle godine nakon sporazuma između Berlina i Abudže.

Video: Lobanja do lobanje- legijski logor u Viminacijumu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA