• 0

Niko ne može da izdrži više od sat vremena u najtišoj prostoriji na svetu

Boravak u ovakvoj prostoriji može dovesti do gubitka ravnoteže

  • 0
Najtiša soba na svetu

Foto: New York Post/printscreen

Tišina je zlatna - osim ako se ne nađete u najtišoj sobi na svetu. Microsoft je 2015. godine izgradio ono što je sada u Ginisovoj knjizi svetskih rekorda kao najtiše mesto na planeti, prenosi Njujork Post.

Poznata kao anehogena komora u sedištu kompanije u Redmondu u Vašingtonu, "ultraosetljivi testovi" obavljeni 2015. dali su prosečno očitavanje pozadinske buke od -20,35 dBA (decibelima A-ponderisano - merenje nivoa zvučnog pritiska). Samo mali broj ljudi može da izdrži boravak u prostoriji duži vremenski period — najviše sat vremena.

Posle nekoliko minuta, već ćete početi da čujete otkucaje sopstvenog srca. Nekoliko minuta nakon toga možete čuti kako svoje kosti melju i krv teče.

Poenta anehogene komore nije u tome da nećete čuti ništa, već da će ukloniti svu drugu spoljašnju buku i omogućiti vam da čujete beskrajne zvukove sopstvenog tela.

Samo u smrti telo je potpuno tiho.

Okruženje za koje smatramo da je ultra tiho obično je glasnije od praga ljudskog sluha, koji je oko 0 decibela.

Čitaonica u biblioteci, na primer, može imati oko 40 decibela.

Bez zvuka iz spoljašnjeg sveta, potpuna i potpuna tišina će se postepeno pretvoriti u nepodnošljivu zujanje u vašim ušima.

Ovo će vas verovatno dovesti do gubitka ravnoteže zbog nedostatka odjeka u prostoriji, što narušava vašu prostornu svest.

- Kada okrenete glavu, čak možete čuti taj pokret. Možete čuti sebe kako dišete i zvuči pomalo glasno - rekao je ranije Hundraj Gopal, glavni dizajner komore u Microsoftu.

Reč anehoična znači "bez eha". a bilo je potrebno dve godine da se dizajnira prostor.

Sastavljen od šest slojeva betona i čelika, malo je odvojen od okolne zgrade. Niz opruga za prigušivanje vibracija se nalazi ispod. Unutra, klinovi od fiberglasa su postavljeni na pod, plafon i zidove da razbiju zvučne talase pre nego što imaju priliku da se vrate u prostoriju.

U međuvremenu, još jedna anehogena komora se nada da će zaslužiti novu titulu najtiše sobe na svetu.

Smeštena u laboratorijama Orfild u Mineapolisu, prostorija je prema Sivenu J. Orfildu, dizajneru prostora, postigla "legitimno merenje" od -24,9 dBA, a ranije je bila rekorder.

Orfild je za Njujork Tajms rekao da je podneo zahtev svojoj komori da povrati titulu i da trenutno čeka odgovor iz Ginisove knjige rekorda.

Predstavnik Ginisa potvrdio je prijem Orfildove najnovije prijave, dodajući da je Ginisov tim za upravljanje evidencijom u procesu "procene i njegovih dokaza i njihovih kriterijuma testiranja".

Video: Neobična situacija u VAR sobi: Čovek iza leđa sudije slika ekrane

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok