Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog violine vredne 5 miliona evra, umesto avionom morao autobusom: Avio-kompanija nije dozvolila da je unese

Vreme čitanja: oko 2 min.

Violinista Januš Vavrovski nije mogao da se ukrca na let iz Litvanije za Poljsku nakon što je avio-kompanija rekla umetniku da će morati da preda svoj instrument kako bi bio smešten u deo za prtljag

  • 0
Violina Foto: Pixabay

Kakopoljska avio-kompanija nije dozvolila muzičaru da Stradivarijusovu violinu, vrednu pet miliona evra, unese u kabinu kao ručni prtljag bio je primoran da putuje osam sati autobusom, umesto da na destinaciju stigne posle jednosatnog leta.

Violinista Januš Vavrovski nije mogao da se ukrca na let iz Litvanije za Poljsku nakon što je avio-kompanija rekla umetniku da će morati da preda svoj instrument kako bi bio smešten u deo za prtljag.

Poljski violinista, koji svira violinu Antonija Stradivarija iz 1685. godine, čija vrednost bi mogla da bude oko pet miliona evra, vraćao se iz Vilnjusa, glavnog grada Litvanije, u Varšavu, gde je predavač na Konzervatorijumu, Muzičkom univerzitetu Šopen, prenosi RTS.

U statusu na društvenoj mreži Fejsbuk, Vavrovski je napisao da su mu na aerodromu ponuđene dve opcije, da preda instrument kako bi bio stavljen u prtljažni prostor ili da ostane u Vilnjusu. Nikako nisu dozvoljavali da violinu unese kao ručni prtljag.

Muzičar je pokušao da osoblju avio-kompanije objasni vrednost instrumenta i da time opravda zašto mu nije mesto sa koferima.

Let poljskog avio - prevoznika "LOT" od Vilnjusa do Varšave traje sat i pet minuta, ali zbog problema sa kojima se susreo na aerodromu, Vavrovski je bio primoran da vrati kući autobusom, što je trajalo osam sati.

Pišući o neprijatnom iskustvu, Vavrovski je istakao da ovo nije prvi put da se neki muzičar suočava sa nerazumevanjem osoblja avio-kompanija u vezi sa tim koliko je vredna stvar u pitanju.

- Instrument nije samo naš alat za rad. On je produžetak tela muzičara i sa njim provodimo stotine, ako ne i hiljade sati. Takođe, čini se da je očigledno da je violina stara skoro 340 godina, koju je napravio najpoznatiji graditelj ovih žičanih instrumenata u istoriji, previše vredna da bi tokom leta bila u prostoru za prtljag. Ovakvo ponašanje mogao bih da očekujem lou-kost avio-kompanija koje pokušavaju da zarade na svemu, ali ne i od nacionalnog prevoznika koji teži da bude jedan od najboljih - ogorčen je Vavrovski.

Najčudnije je što je u smeru ka litvanskoj prestonici putovao sa violinom kao ručnim prtljagom bez ikakvog problema.

- Putujem godinama različitim avio-kompanijama sa svojom violinom. Na stotinama prethodnih letova nikada mi nije zabranjeno da svoju violinu ponesem u avion - objašnjava muzičar u objavi na Fejsbuku.

Da sve bude još gore, Vavrovski nije uspeo da vrati novac koji je dao za avionsku kartu, što je oko 2.000 dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA