Vreme čitanja: oko 4 min.

Revolucionarna tvrdnja naučnika: Crne rupe sadrže tamnu energiju, koja je pokretač širenja Univerzuma

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovo je tvrdnja Dankana Fare, astronoma sa Univerziteta na Havajima

  • 0
Crna rupa Foto: Roman Budnikov / Panthermedia / Profimedia

Kako fizičari saznaju više o Univerzumu u kojem postojimo, tako su pitanja koja se postavljaju sve dublja, a odgovori sve udaljeniji, čini se.

S vremena na vreme pojavi se hipoteza koja uliva nadu u objašenjenje nekih od fundamentalnih problema astronomije i astrofizike, i ovih dana pojavila se jedna.

Prema ovoj teoriji koju je saopštila gruba naučnika, ovi supermasivni objekti koji se nalaze u centrima mnogih galaksija su uzroci širenja Univerzuma.

Ova radikalna tvrdnja izrečena je posle istraživanja koje je sproveo međunarodni tim naučnika, a koje se bavilo stepenom rasta crnih rupa u različitim galaksijama. Oni zaključuju da bi širenje masa koje su uočili moglo da se objasni time da crne rupe sadrže "tamnu energiju", misterioznu silu koja stoji iza ubrzanog širenja Univerzuma.

Umesto da se tamna energija "razmazuje" širom prostora/vremena, kao što su mnogi fizičari pretpostavljali, naučnici sugerišu da se ona stvara i da ostaje unutar crnih rupa, koje se formiraju usled stravične snage sila koje se oslobađaju umiranjem masivnih zvezda.

"Naša je pretpostavka da su crne rupe izvor tamne energije", rekao je Dankan Fara, astronom na Univerzitetu na Havajima. "Ova tamna energija se stvara kad se normalna materija kompresuju tokom smrti i kolapsa velikih zvezda".

Ovu tvrdnju su mnogi eksperti dočekali sa podignutih obrvama, a jedan je rekao da je, iako ova ideja zaslužuje razmatranje, prerano za povezivanje crnih rupa i tamne energije.

"Postoji niz kontraargumenata i činjenica koje moraju da se razumeju ako će ova teorija živeti više od nekoliko meseci", rekao je Vitor Kardoso, profesor fizike na Institutu Nils Bor u Kopenhagenu.

Naučnici su prvi put pretpostavili postojanje tamne energije 90-tih godina prošlog veka, kad je merenje udaljenih zvezda otkrilo da se ekspanzija Univerzuma ubrzava. Ovo otkriće je napravilo problem astronomima, međutim: budući da bi gravitacija trebalo da usporava širenje, šta bi to moglo da ga ubrzava?

Kao "držač" rešenja, pretpostavljena je tamna energije, nepoznata sila koja "radi" protiv gravitacije. U svojoj najjednostavnijoj formi, tamna energija odgovara "kosmološkoj konstanti" koju je Ajnštajn otkrio 1917. godine. On ju je uveo kao "patch" u opštoj teoriji relativiteta, kako bi sačuvao Univerzum od kolapsa, ali ju je kasnije odbacio, nazvavši je svojom "najvećom brljotinom".

U najnovijem radu, naučnici su poreili mase crnih rupa u mladim galaksijama, u kojima se zvezde još uvek formiraju, sa masama crnih rupa u velikim ali uspavanim galaksijama, u kojima se zvezde više ne rađaju. U mlađim galaksijama, crne rupe mogu da rastu gutajući zvezde koje su im u blizini i drugi materijal, ali u starim galaksijama nije im ostalo mnogo toga što mogu "usisati".

Naučnici su otkrili da su crne rupe u "uspavanim" galaksijama 7 do 20 puta masivnije nego što je očekivano, što znači, kako oni pretpostavljaju, da one rastu pomoću nekog drugog procesa.

U dva rada objavljena u Astrofizičkom žurnalu i Pismima astrofizičkog žurnala, naučnici tvrde da se ono što je izmereno može objasniti ako crne rupe rastu kako se Univerzum širi. Ovo bi bilo moguće ako bi crne rupe sadržavala tamnu energiju u svom jezgru, tvrde naučnici.

"Važnost ovog rada je da je on uzeo sve teorije o crnim rupama sa jezgrima od tamne energije i povezao ih prvi put sa izmerivim opservacijama Univerzuma", rekao je Kris Pirson, ko-autor studije i vođa grupe astronoma iz Oksfordšira. "Očekuje se da ove crne rupe rastu u masi kako se Univerzum širi".

Ako su ovi naučnici u pravu, oni su nadomak rešenja porekla, ako ne i same prirode, jedne od najmisterioznijih sila u Univerzumu. Ali pre prihvatanja ove teorije, mora još mnogo rada da se uloži. Među mnogim otvorenim pitanjima je i ono "kako crne rupe mogu da uvlače u sebe sve što im je u blizini, a da istovremeno ubrzavaju širenje Univerzuma?"

"Verovatno da postoje objašnjenja ovoga... Odnos masa crnih rupa i širenja Univerzuma koji ovaj rad istražuje je nekako naivan... i ne podržavaju ga fundamentalni principi", rekao je Kardoso. "Ono što je ova studija takođe mogla da kaže je i "crne rupe evoluiraju različito danas u odnosu na to kako su evoluirale pre nekoliko milijardi godina. Prerano je misliti da su crne rupe na bilo koji način povezane sa tamnom energijom", dodao je on.

Fara se slaže da je pred njima još mnogo posla:

"Svakako ništa nismo dokazali. Dokazi čine ovu ideju vrednom promišljanja i daljih testova, ali biće potrebno još rada da bi se ona potvrdila ili odbacila".

Ofer Lahav, profesor astronomije na Univerzitetskom koledžu u Londonu, koji se bavio istraživanjem tamne energije, kaže: "Imajući u vidu misterioznu prirodu tamne energije, koja se razmatra više od veka, u različitim inkarnacijama, zdravo je razmatrati sveže ideje poput ove, i razmišljati o tome kako se one mogu dokazati ili opovrgnuti".

(Telegraf.rs/Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA