Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako izgleda život u gradu u kojem padne najviše snega na svetu: Vrata i prozori zatrpani, letovi se ne odlažu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svake godine ovu prestonicu severne prefekture pogađaju jake mećave i ledene oluje, što Aomori čini jednim od najvećih snežnih gradova na planeti i intrigantnim izborom za putovanja

  • 1
Japan, Aomori, sneg Foto: Solent News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Snežna mećava pogodila je za vikend Srbiju, zavejala mnoga sela i dovela do nestanka struje. Slična situacija je i u Hrvatskoj i BiH, gde je sneg stvorio probleme u saobraćaju i zavejao ljude. Ovakve scene viđamo skoro svake zime u regionu, ali na svetu postoji jedno mesto koje se sa padavinama bori tokom cele godine.

U pitanju je grad Aomori u Japanu, dom za oko 300.000 ljudi, koji se smatra mestom sa najviše snežnih padavina na svetu.

Svake godine ovu prestonicu severne prefekture pogađaju jake mećave i ledene oluje, što Aomori čini jednim od najvećih snežnih gradova na planeti i intrigantnim izborom za putovanja.

Ekstremne snežne padavine uzrokuju hladni sibirski vetrovi koji dolaze iz pravca severozapada i uzrokuju ubrzano stvaranje oblaka. Zbog niskih temperatura u gradu, umesto kiše, potom padne sneg, pisao je ranije CNN.

Aomori i okolna mesta su tako tokom cele zime prekriveni debelim slojem snega, koji se zadržava sve do aprila. Navodi se kako svake godine u proseku padne 7,9 metara snega. Snežni nanosi nekada su toliko visoki da blokiraju ljudima izlaz iz kuća, a ulice u središtu grada su zaleđene.

"Ovde je stalna borba svakog dana", ispričala je jednom prilikom za CNN Džulija Minatoja, jedna od stanovnica ovog grada.

Džulija je odrasla u predgrađu Aomorija, a sneg je toliko veliki svake zime da njena porodica ne može da koristi većinu vrata ili prozora na prvom spratu kuće.

Svakodnevno čišćenje snega lopatama u Aomoriju je nezaobilazna pojava tokom zimskih meseci.

Međutim, uprkos velikoj količini snega, Aomori se zimi ne zatvara. Mnogi turisti dolaze na skijanje i ostale sportske aktivnosti.

Putovanje do grada nije teško, čak i kada pada sneg. To je trosatna vožnja od Tokija brzim japanskim vozom.

Do grada može da se dođe i avionom, a aerodrom se nalazi na planini iznad grada. Postoji oko 20 letova dnevno.

Tamo je moguće sleteti i poleteti čak i zimi zbog ogromnog aerodromskog tima za uklanjanje snega, koji sebe naziva Beli impuls.

Tim od 120 članova radi sa desetinama teških mašina nekoliko puta dnevno kako bi jednu traku aerodroma za sletanje održali bez leda tokom najgoreg zimskog vremena.

Za više od dve decenije rada na aerodromu Aomori, nijedan let nikada nije odložen ili otkazan zbog snega na pisti, kaže Daišuke Saito, čistač snega iz kompanije Beli impuls.

"Kada vidim kako avioni bezbedno sleću i poleću zbog onoga što radimo, to me čini ponosnim. To je pravi osećaj dostignuća", rekao je ranije za CNN.

Naravno, uklanjanje snega sa piste i puteva oko grada Aomori rešava samo deo problema - sneg mora negde da ode.

Da bi sprečili nakupljanje, kamioni s ravnim platformama vuku višak snega do luke duž severne gradske obale zaliva Mucu. Tamo se istovaruje u more.

Kamioni rade svakog dana, po ceo dan.

Jedne zimske sezone, uklanjanje snega u gradu koštalo je 35 miliona dolara, prema lokalnim zvaničnicima.

Video: Snežna oluja potpuno paralisala Hrvatsku: Ljudi zatrpani i zaglavljeni u smetovima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA