≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nilski konji Pabla Eskobara na novoj adresi: Životinje bile prepuštene same sebi zbog komplikovanog transporta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Eskobarovi nilski konji u Kolumbiji, najveće krdo uglavnom biljojedih sisara izvan njihove postojbine Afrike, uskoro će se preseliti na nove adrese u Indiji, Meksiku i u Ekvadoru

  • 0
Nilski konji Foto: AP/Tanjug

Za nilske konje koje je Pablo Eskobar, kolumbijski narko-bos, nabavio za svoj privatni zoološki vrt pre nekoliko decenija, kolumbijske vlasti su konačno pronašle rešenje. Iz Kolumbije će nešto više od 70 životinja biti preseljeno u Indiju, a neke od njih u Meksiko i Ekvador. Samo četiri Eskobarova nilska konja su se razmnožila toliko da odavno predstavljaju ozbiljnu ekološku pretnju.

Eskobarovi nilski konji u Kolumbiji, najveće krdo uglavnom biljojedih sisara izvan njihove postojbine Afrike, uskoro će se preseliti na nove adrese u Indiji, Meksiku i u Ekvadoru, prenosi RTS.

Ovi sisari su se nastanili u Kolumbiji osamdesetih godina prošlog veka kada je vođa kokainskog kartela Pablo Eskobar ilegalno uvezao različite životinje iz Afrike na svoje imanje Hacijenda Napoles, uključujući i četiri nilska konja. Posle ubistva Eskobara 1993. životinje su prepuštene same sebi.

Dok su druge jedinke iz privatnog Eskobarovog zoo-vrta preseljene u zoološke vrtove širom zemlje, nilski konji su ostali na nekadašnjem imanju ozloglašenog narko-bosa, verovatno zato što je njihov transport bio zahtevan.

Pretpostavlja se da su, početkom devedesetih, tamošnji nadležni procenili da će četiri životinje uginuti. Dogodilo se suprotno. Afrički biljojedi su se za samo nekoliko godina, što nije neuobičajeno za vrste uvezene sa drugog područja, toliko namnožili da sada to ogromno krdo ima više od 70 jedinki koje godinama predstavljaju ozbiljnu ekološku pretnju.

Toliko nilskih konja (prema nekim procenama i do 130) više nije bilo moguće zadržati na oronulom imanju kolumbijskog narko-bosa na oko 250 kilometara severozapadno od glavnog grada Bogote. Poslednjih godina su se mogli videti na lokacijama do 400 kilometara udaljenosti od nekadašnje Eskobarove hacijende.

Zbog posledica koje ova vrsta može da ima po lokalni ekosistem, nadležni su otpočeli različite projekte smanjenja populacije ili bar ograničenja broja jedinki. Neki nilski konji su uspavani ili sterilisani i potom pušteni nazad, ali to nije bilo rešenje problema.

Nilski konji dnevno pojedu i do 40 kilograma hrane, uglavnom trave i drugog rastinja.

Naučnici odavno upozoravaju na štetu koju prave u ovom području.

Ne samo da su godinama proterivali autohtone vrste kojima preti izumiranje, nego se u međuvremenu promenio i hemijski sastav kolumbijskih reka u kojima nilski konji žive. To opet, prema procenama naučnika, ugrožava floru i faunu tih reka.

U potragu za rešenjima za krdo nilskih konja nadležni su pozvali mnoge konzervatore, veterinare i druge stručnjake i na kraju zaključili da nema druge opcije osim da se presele na područja koja su približnija afričkim staništima iz kojih potiču.

Kako je najavljeno, većina, oko 60 životinja, biće premeštena u Indiju, u "Greens Zoological Rescue & Rehabilitation Kingdom Reserve", koji se nalazi u državi Gudžarat, a desetak će biti poslato u razne zoološke vrtove i rezervate divljih životinja u Meksiku. Dve jedinke će dobiti novi dom u Ekvadoru.

Plan je usaglašavan oko godinu dana, a sâm proces preseljenja će nadgledati ekološka inspekcija, koja garantuje da ima dovoljno iskustva s preseljenjem divljih životinja, uključujući i nilske konje. Životinje će, kako kažu, prvo hranom biti namamljene u ogromne gvozdene kontejnere, prevezene na aerodrom u Rionegru, a odatle avionima za Indiju, Meksiko i Ekvador.

Video: Zbog njih mit o Pablu Eskobaru i dalje živi: Upoznajte neobični vrt u Kolumbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA