≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Žena glumila da je 14-godišnji dečak na TikToku: Sadržaj koji joj je plasiran je zabrinjavajući

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njen cilj je da roditeljima, ali i onima koji to nisu, približi opasnost ove aplikacije

  • 0
TikTok aplikacija, nasilje Foto: Shutterstock

TikTok je najpopularnija društvena mreža, na kojoj mladi izražavaju svoju kreativnost. Postala je popularna za vreme karantina u toku pandemije kovida, a korisnici, mahom tinejdžeri, spremni su na sve kako bi imali više pratilaca i lajkova.

Osim toga što na ovoj aplikaciji možete da vidite pregršt zanimljivog sadržaja, neretko izlaze i opasni izazovi, rasistički i nasilni videi kojima imaju pristup i oni najmađi.

Kako bi roditeljima, ali i oni koji to nisu, približila opasnost ove aplikacije, jedna žena koja je u ranim 30-im, napravila je lažan profil na pomenutoj društvenoj mreži.

Ona se predstavila kao 14-godišnji Džejdan, a sve u cilju toga da vidi kakav će sadržaj izlaziti licu koje je maloletno.

Kako kaže, posle nekoliko minuta, njen profil je bio preplavljen devojkama koje su oskudno obučene i muškarcima koji promovišu nasilje. Video koji ju je veoma uznemirio bio je onaj u kom dečak, otprilike Džejdenovih godina, u učionici stoji ispred devojčice i zamahuje pesnicom ka njenom licu.

U "moru" nasilnog sadržaja, ona izdvaja i one videe u kojima se rasizam i seksizam veličaju, ali i one u kojima je glavna zvezda Endrju Tejt.

Endrju je bivši kik-bokser, ali i najpopularniji, kako ga mnogi zovu, "ženomrzac".

On je na Tviteru 2017. godine naveo da "žene pripadaju kući i da žrtve silovanja snose odgovornost" za napad, nakon čega mu je Tviter trajno zabranio pristup platformi.


Kako kaže žena koja je sprovela ovaj "eksperiment", "strašno je što ovakav sadržaj izlazi bilo kome, a pogotovo maloletnim licima".

Prema istraživanju kompanije Morning Consult iz decembra 2022. godine, 93 odsto dečaka uzrasta od 13 do 25 godina u SAD ima naloge na Jutjubu, a 62 odsto je na TikToku, prenosi NYpost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA