Vreme čitanja: oko 1 min.

Na površini Marsa se pojavili neobični crni krugovi: Naučnici ostali u čudu nakon ovih prizora

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ta slika je snimljena u decembru sa skoro 251 km visine. NASA je pitala: „Medved na Marsu? Ova karakteristika pomalo liči na lice medveda. Šta je to zaista?

  • 1
Crne mrlje na Mesecu Foto: NASA

Naučnici NASA su ostali zbunjeni nakon serije novih fotografija sa Marsa, na kojim su učili mnogo savršeno obliovanih tamnih krugova.

Nove slike daju pogled na nekoliko peščanih dina za koje se čini da se formiraju u savršene krugove na površini planete.

Svemirska agencija objavila je saopštenje u kojem objašnjava koliko je ovo "neobičan" fenomen.

- One su još uvek malo asimetrične, sa strmim kliznim površinama na južnim krajevima. To ukazuje da se pesak uglavnom kreće ka jugu, ali vetrovi mogu biti promenljivi - objasnila je NASA, piše MSN.com

- Ovo je deo serije slika za praćenje kako mraz nestaje u kasnu zimu; ovo posmatranje izgleda da nema mraza.

Crne mrlje na Mesecu Foto: NASA

Slike izgledaju kao crne praznine u poređenju sa ledenim neravnim vrhovima dina oko njih.

Prethodne slike tog područja pokazale su da je površina skoro prekrivena mrazom. Slike su označene kao „lice medveda“ nakon što je orbiter prijavio lice planete koje podseća na životinju grizlija.

Ta slika je snimljena u decembru sa skoro 251 km visine. NASA je pitala: „Medved na Marsu? Ovo pomalo liči na lice medveda. Šta je to zaista?"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Alo bre

    11. mart 2023 | 17:21

    Mars je parkplac za Marsovce zar ne vidite da su ovo leteci tanjirici koji su se vratili sa odmora. Kad se parkiraju oni pocrne jer im se svetla ugase. Pu bre doklecu da ve ucim bas danas je ko nas jedan bio al niko nije mogo da ga prepozna a ja sam odma znao da nije nas jer je stalno menjao pozicije. E znaci danas je bio pa posle 100 godine jer oni dolaze tako na sto godine jednom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA