≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nestvaran snimak na Google Earth: "Zaleteli" smo se na Solomonska ostrva i pronašli ovo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je njegova olupina atrakcija za turiste

  • 0

Ukoliko volite da istražujete sve koristeći Google Earth, vrlo verovatno ćete videti mnoge zanimljive stvari. Mi smo želeli da istražimo Solomonska ostrva, a onda smo u kod obala ugledali nešto neobično. Kada smo se "približili", naišli smo na olupinu broda.

Naime, pre više od dve decenije veliki kruzer je doživeo pomorsku nesreću u vodama Solomonskih ostrva, a napušten brod, skriven u zabačenom zalivu i danas se nalazi na istom mestu gde ga je kapetan ostavio.

Napušten i oštećen, kruzer "MS World Discoverer" je jedinstvena atrakcija za turiste, kao i za ronioce i morske istraživače.

Za razliku od drugih brodova koji dožive brodolom i koji potonu, ovaj prekookeanski brod se nasukao i još uvek je na istom mestu.

Brod je izgrađen u brodogradilištu Šihau u Nemačkoj 1974. godine. Tokom plovidbe 2000. godine naišao na podvodnu stenu i oštećen je. Njegov tadašnji kapetan je poslao poziv u pomoć a sa Solomonskih ostrva poslat je putnički brod koji je sve putnike prevezao na sigurno.

Kapetan je potom usmerio brod ka zalivu Roderik a pošto je počeo da tone nasukao ga je kako bi izbegao potonuće. Posle podvodnog istraživanja broda, "World Discoverer" je proglašen neupotrebljivim.

Kapetan i posada primili su čestitke za "herojsko i profesionalno postupanje" u kriznoj situaicji.

Okolina Solomonskih ostrva veliki je izazov za moreplovce. Neotkriveni grebeni u plitkoj vodi predstavljaju opasnost za brodove, koji na kraju postanu njihove žrtve.

Pre toga, međutim, okeanski brod je prešao put od 8.000 milja koji je u to vreme izgledao mnogo rizičniji od putovanja do ostrva u južnom Pacifiku. Zanimljivo je da je brod napravljen da izdrži potencijalne udare santi leda tokom obilaska Antarktika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA